Hotell Såstaholm

Torborg Krebs hette kvinnan som tillträdde som föreståndarinna på Såstaholm 1953. På den tiden fungerade Såstaholm som pernsionärshem för skådespelare och operasångare.

Hon bodde i västra tornrummet och hon sägs ha hållit ett strängt regemente i hela huset som hon styrde med bestämd hand. Efter sin pension levde och bodde hon på Såstaholm, eller Höstsol som det då kallades. Hon avled år 1992, hela 101 år gammal.

Torborg Krebs var i verkligheten en bedårande varelse och hennes valspråk var: ”Lyckan är som en parfym. Vi kan inte stänka den på någon annan utan att ett par droppar kommer på oss själva”. Sanningen om madame Krebs är att hon ville andra väl och i hennes gåva låg att alla till varje pris skulle bidra till att hålla institutionen ren och oklanderlig. Och hennes flit upphör aldrig.

Man säger att Torborg Krebs ännu håller ett vakande öga över Såstaholm. Och visst händer det märkliga saker i det västra tornrummet. Sena nätter kan vi ana hennes närvaro, höra frasandet av hennes stärkta kjolar och ljudet av den stora nyckelknippan hon alltid bar på. Men det konstigaste av allt berättar Camilla Dahlman:

”På fredagen går vi runt, låser alla dörrar och släcker alla lampor. Vi sätter oss i bilen och kör nedför allén. Och när vi tittar upp mot det stora huset, då tänds lampan i det västra tornrummet… ”

Sägnen säger att Torborg Krebs är snäll så länge man vill huset väl och bevarar Höstsols minne. Annars kan hon ställa till mycket förtret. Vi på Såstaholm lovar att göra allt för att hon och våra andra gäster ska trivas.

122 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Victory Hotel

På Victory Hotel i Gamla Stan kan gäster ibland höra pianomusik trots att inget piano finns i huset, andra har sett gunghästarna på våningarna röra sig när…

Print Friendly, PDF & Email

Hotell Skogshöjd

Året var 1936 och Olga Wessing hade just fått hotell Skogshöjd i gåva av sin man. Och vilken gåva sedan! Det pampiga hotellet beläget mitt i Södertälje…

Print Friendly, PDF & Email

Hotell Kramer

Hotell Kramer grundades år 1875 av makarna Anna och Fritz Kramer. De hade några år tidigare invandrat från Tyskland och hade själva låtit rita upp den vackra…

Print Friendly, PDF & Email

Hotell Hasselbacken

Enligt sägnen brann det många år sedan i den gamla fastighet på Djurgården i Stockholm som idag är Scandic Hasselbacken. Branden startade i köket och en av…

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us