2024-04-19

Sockerfabrikören Feodor Kiseleff och hans fru Amalia lät bygga Alberga gårds huvudbyggnad år 1874. Byggnaden kallades för Sockerslottet, för att de lät använda bräder från sockerlådor i konstruktionen. I herrgården bor numera två spöken; inte bara Vita frun utan också Svarta.

Vita frun sägs vara Amalias syster Emilia Ehrström. Att se henne betyder tur. Hon brukar ofta påträffas i köket knypplande spets – en liten hobby hon har.

Svarta frun är inte lika gemytlig – att se henne betyder att någon närstående snart ska dö. Hon lär vara Amalia Kiseleff själv. Bland annat har hon setts (svartklädd, så klart) i källaren bryggandes öl. Det kan ju låta som en trevlig syssla, men icke: Receptet har hon fått av den onde.

På 1920-talet sågs damerna ofta och de tycktes inte lida av sin tillvaro som spöken. En gång hörde några byggarbetare tanter fnittra och fnissa, ”som om de var glada av lite champagne”. Det finns inget som tyder på att Amalia Kiseleff skulle ha varit en ond människa när hon levde. Ofta fungerar ändå spökhistorier så att man kopplar dem till något ondskefullt…

392 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us