2024-06-25

Den 4 november 1922 upptäckte ett team av forskare under ledning av den brittiske arkeologen Howard Carter ett steg som markerade ingången till kung Tutankhamons grav . När själva kung Tuts grav grävdes fram den 26 november 1922 – efter mer än 3000 år av oavbruten vila – trodde vissa att faraon släppte lös en mäktig förbannelse av död och förstörelse över alla som vågade störa hans eviga slummer.

Som vilken urban legend eller mediasensation som helst, växte den påstådda ” faraonernas förbannelse” till episka proportioner under åren. Här är nio personer som kan få dig att tro på sådana saker, och en som borde ha varit en direkt mottagare av Tuts vrede för 100 år sedan.

1. George Herbert, 5:e jarl av Carnarvon
Mannen som finansierade utgrävningen av kung Tuts grav var den första som gav efter för den förmodade förbannelsen. Lord Carnarvon rev av misstag upp ett myggbett under rakningen och det slutade med att han dog av blodförgiftning kort därefter. Detta inträffade några månader efter att graven öppnades och bara sex veckor efter att pressen började rapportera om ” mumiens förbannelse ”, som ansågs drabba alla som var förknippade med att störa mumin . Legenden säger att när Lord Carnarvon dog, slocknade alla lampor i hans hus – eller, enligt vissa uppgifter, alla lampor i Kairo – på mystiskt sätt.

2. Sir Bruce Ingham
Howard Carter, arkeologen som upptäckte graven, gav en pappersvikt till sin vän Bruce Ingham som gåva. Pappersvikten bestod lämpligen (eller kanske helt olämpligt) av en mumifierad hand som bar ett armband som förmodligen var inskrivet med frasen ”förbannad vare han som rör min kropp”. Ingham dog inte av mumins förbannelse , även om hans hus brann ner till grunden inte långt efter att ha tagit emot gåvan. När han försökte bygga om drabbades den av en översvämning.

3. George Jay Gould
George Jay Gould var en rik amerikansk finansman och järnvägschef som besökte Tutankhamons grav 1923 och blev sjuk nästan omedelbart efteråt. Han återhämtade sig aldrig riktigt och dog i lunginflammation några månader senare.

4. Aubrey Herbert
Det sägs att Lord Carnarvons halvbror led av kung Tuts förbannelse helt enkelt genom att vara släkt med amatöregyptologen. Aubrey Herbert föddes med en degenerativ ögonsjukdom och blev totalt blind sent i livet. En läkare föreslog att hans ruttna, infekterade tänder på något sätt stör hans syn, så Herbert lät dra varenda tand från hans huvud i ett försök att återfå synen. Det fungerade inte. Han dog dock av sepsis som ett resultat av tandoperationen, bara fem månader efter hans förmodade förbannade brors död.

5. Hugh Evelyn-White
Hugh Evelyn-White, en brittisk arkeolog, besökte kung Tuts grav och kan ha hjälpt till att gräva ut platsen. År 1924, efter att ha sett döden svepa över omkring två dussin av sina medgrävmaskiner, dog Evelyn-White av självmord – men inte innan han skrev, påstås i sitt eget blod, ”Jag har dukat under för en förbannelse som tvingar mig att försvinna.”

6. Aaron Ember
Den amerikanske egyptologen Aaron Ember var vän med många av de människor som var närvarande när kung Tuts grav öppnades, inklusive Lord Carnarvon. Ember dog 1926, när hans hus i Baltimore brann ner mindre än en timme efter att han och hans fru var värd för ett middagsparty. Han kunde ha lämnat säkert, men hans fru uppmuntrade honom att spara ett manuskript som han hade arbetat på medan hon hämtade deras son. Tyvärr dog de och familjens hembiträde i katastrofen. Namnet på Embers manuskript? Den egyptiska dödboken .

7. Richard Bethell
Bethell var Lord Carnarvons sekreterare och den första personen bakom Carter som gick in i graven. Han dog 1929 under misstänkta omständigheter – även om en modern historiker har tillskrivit hans död den ökända ockultisten Aleister Crowleys arbete . Bethell hittades kvävd i sitt rum på en elitklubb i London. Strax efter funderade Nottingham Evening Post : ”Förslaget att hedern Richard Bethell hade hamnat under ”förbannelsen” togs upp förra året, när det var en serie mystiska bränder i [hans] hem, där några av de ovärderliga fynden från Tutankhamons grav förvarades.” Inga bevis på ett samband mellan artefakter och Bethells död kunde dock fastställas.

8. Sir Archibald Douglas Reid
Som bevis på att du inte behövde vara en av grävmaskinerna eller expeditionsstödjarna för att falla offer för Tutankhamons förbannelse, röntgade Sir Archibald Douglas Reid, en radiolog, bara Tut innan mumien gavs till museimyndigheten. Han blev sjuk dagen efter och var död tre dagar senare.

9. James Henry Breasted
James Henry Breasted, en annan berömd egyptolog för dagen, var medlem i Carters team när kung Tuts grav öppnades. Kort därefter ska han återvända hem för att upptäcka att hans kanariefågel hade blivit uppäten av en kobra – och kobran fortfarande ockuperade buren. Eftersom kobran är en symbol för den egyptiska monarkin, och ett motiv som kungar bar på sina huvudbonader för att representera skydd, var detta ett ganska illavarslande tecken. Breasted själv dog inte förrän 1935, även om hans död inträffade direkt efter en resa till Egypten.

10. Howard Carter
Carter hade aldrig en mystisk, oförklarlig sjukdom och hans hus blev aldrig offer för några brinnande katastrofer. Han dog av lymfom vid 64 års ålder. Hans gravsten säger till och med: ”Må din ande leva, må du spendera miljoner år, du som älskar Thebe, sittande med ansiktet mot nordanvinden, dina ögon skådar lycka.” Kanske såg faraonerna lämpligt att bespara honom från sin förbannelse.

490 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us