2024-05-21

Stolar flyttas, släckta lampor tänds, låsta dörrar slås plötsligt upp och märkliga skuggor cirkulerar i rummen. Bara fantasi och inbillning – eller tyska munkar som går igen? Gripsholms värdshus ligger i lilla Mariefred och intill ligger anrika Gripsholms slott. På slottet händer det märkvärdiga saker.

En natt på 30-talet ska majorskan Nordenankar ha vaknat i ståthållarflygeln av att vredet till sängkammardörren gnisslade. Hon väckte sin man och båda fick se hur dörrhandtaget sakta rörde sig. Båda trodde att det var en inbrottstjuv. Slottsförvaltaren beväpnade sig med sitt tjänstevapen, smög fram och slet upp dörren. Det fanns ingen där. Då rörde sig dörrvredet till nästa rum. Och nästa. Fenomenet upprepade sig från rum till rum. Men någon naturlig förklaring hittade man aldrig.

I slottets gästrum och andra lokaler inträffar konstiga och svårförklarade saker nattetid. Stolar kan flyttas omkring, låsta dörrar öppnas och släckta lampor kan plötsligt tändas. I folkmun är det gamla munkarna från 1400-talet som då bodde här som spökar. En nattportier har beskrivit spökena som “klädda i grå-bruna munkvästar av filt och mörka luvor”. Spökena verkar dock vara av det vänligare slaget. En rad gäster har vaknat och sett täcket röra sig och upplevt sig ha blivit omstoppade, som ett litet barn.

Värdshuset fick värdshusprivilegier redan 1609 och är ett av Sveriges äldsta, där det ligger på en klostergrund från 1400-talet. Även det är omgärdat av ruskiga spökhistorier. Exempelvis har värdshuspersonalen många gånger varit med om märkliga saker i byggnadens vinkällare. Skulle man vara sugen – och ha mod nog – för att trotsa de krafter som sägs härja på Gripsholms värdshus och slott är det bara att boka ett rum. Rum som spökena sägs besöka extra frekvent är nummer 115, 210 eller någon av Kungasviterna.

416 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us