2024-04-16

Engsholms historia daterar sig från 1310, då slottet ägdes av hertigarna Erik och Valdemar, söner till Magnus Ladulås och bröder till Kung Birger. Genom giftermål, arv och mord skiftade gården mellan flera olika ägare. Drygt 200 år senare, år 1544, tillhörde gården änkan Ingeborg Larsdotter Tott, vars man Nils Eskilsson Banér blivit mördad i Finland samma år. Det är under Ingeborgs tid som man för första gången finner namnet Engsholm.

Dagens byggnad som kallas ”Sveriges sista vasaborg” uppfördes 1914-1916 med inspiration från svensk nationalromantik och holländsk renässans. Slottet uppfördes då som privatbostad åt direktör Philip Wersén, Scanias grundare och förste chef. Med en historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden, är det kanske inte så konstigt att vissa avtryck har lämnats kvar. Självklart har vi våra slottsspöken.

Vanligast är en herre som verkar bo i vårt hisschakt. Eller kanske tycker han bara om att transportera sig den vägen. Flera personer har sett honom komma ut från maskinrummet, promenera korridoren framåt och ta vänster in i vårt personalrum eller höger ut mot leveransingången. Han har tyckts så verklig att flera personer har sprungit efter honom för att se vem det var. Men då är han borta…

Ett annat spöke gillar att sitta i en fåtölj i vårt Carambolerum. Han sitter med korslagda ben iförd en skrynklig skjorta och ett par beiga byxor. Men han tycker inte om när vi kommer och ska släcka på kvällen. De som sett honom brukar säga att det är som en osynlig vägg in till rummet och det går inte att gå över tröskeln.

Vi ser att han sitter där, men i nästa sekund är han borta. Antagligen ville han inte bli störd… En del gäster har observerat andra ”osynliga gäster”. En gäst menade att det en trappa upp fanns tre mycket dominanta herrar som bråkade med varandra.

378 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us