2024-05-27

År 1631 såldes egendomen till Falk Lykke som lät bygga den nuvarande huvudbyggnaden om tre våningar. Han lär enligt sägnen ha svårt att få ro i sin grav eftersom han lät riva Gärsnäs kyrka för att bygga slottet. Helena von Grothusen gjorde i modern tid om slottet till hotell. En kväll när Helena kom in i barnkammaren för att titta till sina döttrar såg hon ett svagt sken i ett av rummets hörn och konturerna av en kvinna syntes.

En av hotellgästerna har vittnat om en koppärrig man med långt hår och spetsskjorta som plötsligt stigit in i rummet. Det rapporteras också om en täckt vagn förspänd med fyra svarta hästar som kommer körandes upp mot slottet på julaftnar.

Den nuvarande ägaren Mikael Kretz har upplevt att låsta dörrar plötsligt stått på vid gavel.

Första gången Alice Trolle Wachtmeister träffade den gråklädda kvinnan var 1958. Alice stod och arbetade i ett av rummen och kände sig iakttagen. När hon vände sig om såg hon en kvinna som med bestämda steg var på väg bort mot salongen och sen försvann ut i serveringsrummet. Ingen av tjänsteflickorna hade passerat rummet och Alice blev förbryllad över vem kvinna var.

En vecka senare dök kvinnan upp igen.

Ulrika Sparre

– Jag frågade “Vem är ni, vad vill ni mig? Hon svarade inget utan bara böjde sig fram och log. Hon var klädd som en nunna eller gammal änka från förr. Hon hade något i fickan, jag vet inte om det var nycklar eller ett krucifix, berättar Alice.

Utan att Alice visste hur det gick till så befann hon sig helt plötsligt i ett sovrum och kvinnan var borta. Det visade sig senare att kvinnan som Alice träffat var Ulrika Sparre, en tidigare ägarinna av slottet och att rummet hon hamnat i var grevinnans gamla sovrum.

Alldeles intill Tommarpsån i Simrishamns kommun ligger detta 1600-talsslott. Den ursprungliga byggnaden uppfördes redan år 1330.

348 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us