2024-06-19

John Hall från Göteborg blev en mycket rik man, en av Sveriges rikaste på sin tid. Han var köpman och sålde bl.a. järn och brädor utomlands. 1784-1796 lät han bygga Gunnebo slott utanför Göteborg som sommarstuga åt sig och familjen. För sonen, John Hall d.y, gick det sämre. När pappan dog 1802 övertog han ansvaret för firman trots att han saknade utbildning och egentligen inte alls var intresserad av affärer.

Fem år senare gick han i konkurs och 1830 dog han utfattig i en koja i Stockholms utkanter. Gunnebo slott förföll och var i ett bedrövligt skick när det såldes på auktion 1832.

Idag har många människor hört konstiga ljud och känt en äcklig lukt från ett rum på slottet som kallas “kinesen”. John Hall, som en gång lät bygga slottet sägs vara den som spökar. Folk säger att han letar efter sina pengar.

Gunnebo uppfördes som sommarvilla av en icke-adlig familj och bör i den meningen inte kallas för slott. Ordet slott gällde ursprungligen alla kungliga byggnader, men i slutet av 1800-talet började stora herrgårdar att kallas för slott. Gunnebo kallades redan under tillkomstperioden för “det lilla fagra träslottet” och man skrev, att “träbyggnaden är som ett litet slott”

364 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us