2024-06-17

En vacker sommardag satt fru Malin ensam i den stora salen, då plötsligt dörren öppnades och in steg en ung mycket vacker tärna. Hon var ljus och spröd så Malin förstod att hon måste vara från älvornas rike. Alla hade på denna tid stor respekt för de ljusa varelserna och de bringade lycka om de trivdes på stället.

Malin frågade älvjungfrun om hennes ärende, och hon fick till svar att hon ville låna brudklänningen då hon skulle gifta sig. Då Malin Sparre varken ville eller tordes neka henne det så fick hon med sig klänningen, älvjungfrun neg djupt och lovade komma tillbaka med den. Inga steg hördes då hon gick genom rummet och nerför trapporna och försvann.

Fyra dagar senare fick Malin tillbaka sin klänning och till förvåning och förtjusning så var
hennes klänning besatt med guld och pärlor vilka tidigare inte funnits där. Även en ring av guld och ädla stenar satt på klänningen som tack för lånet.

Detta är visserligen en sägen, men faktum är att en ring, kallad “Stakeringen” och som liknade denna beskrivning gått i släktens ägo fram till släkten utslocknande 1795, denna ring dök upp i media i december 2000, ägaren ville ha hjälp med att hitta en tavla där denna ringen fans med på för att få bekräftat att det verkligen är den sägenomspunna “Stakeringen”.

350 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us