2024-05-27

Forshems gästgivaregård brukade vimla av övernaturliga väsen. Det hände att personal blev så uppskrämd att de inte vågade jobba kvar. För två år sedan lät ägarna städa bort alla spöken utom ett. På Kinnekulle är det allmänt känt att Forshems gästgivaregård är ett hus det spökar i.

Krögare Stefan Johansson har drivit verksamheten i 21 år och kan förstå att människor skakar på huvudet och kallar historierna påhitt.

– Jag är skeptisk i vanliga fall, men när det händer saker som saknar naturlig förklaring börjar man undra, säger han.

Precis som i många gamla hus hörs märkliga ljud lite varstans. Husfrun Miriam Johansson har många gånger hört kapsyler öppnas när hon varit kvar ensam sena kvällar.

En gång blev hon omkullsprungen utanför kontoret av en man i basker och gummistövlar.

– Vi gick liksom igenom varandra. Det var en iskall, obehaglig känsla.

I ett rum på övervåningen dukade Stefans dotter upp ett bord med segelservetter inför en middag. När hon kom tillbaka en stund senare hade alla servetter vält – åt samma håll.

På vinden fick mediet som besökte gästgiveriet dåliga vibbar. Hennes teori var att en kvinna fött barn där i lönndom och sedan tagit bort det, berättar Miriam och Stefan Johansson.

Anställda har varit med om att någon ryckt dem i jackan bakifrån. När de vänt sig om har de varit ensamma i rummet. Personal som sovit över på andra våningen har vaknat mitt i natten av sång och skratt från den tomma nedervåningen.

Tidigare krögare i Forshem har berättat om liknande upplevelser.

– En del anställda har blivit så uppskrämda att de vägrat komma tillbaka, säger Miriam Johansson.

För två år sedan blev Stefan och Miriam erbjudna att få gästgiveriet genomgånget av ett medium. En kvinna som utbildats i England kom dit och blev helt förbluffad.

– Hon hade aldrig varit med om maken, det fanns spöken i vartenda rum, berättar Stefan Johansson

Mediet gick igenom hela huset och stötte på den ena kufiska figuren efter det andra. Mycket av det hon såg stämde med de upplevelser krögarparet haft. I ett rum på ovanvåningen är det extra mycket aktivitet. Där lade sig alla servetter ner inför en middag, minns Miriam Johansson.

Spöken sägs vara döda som fastnat mellan två världar. För att ge de oroliga själarna i Forshem ro hjälpte mediet dem över till andra sidan. Bara ett sparades, husspöket John.

– Han är inte elak, bara snäll och busig, säger Miriam Johansson.

John var den siste gästgivaren i Forshem, innan det lades ned 1918. Han ogillar förändringar och gör sig ofta påmind när Stefan och Miriam renoverar eller möblerar om.

Källa: SLA

446 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us