2024-04-19

Det var en syster till en präst som for ut och skulle hälsa på sin bror, och hon åkte efter häst och måste ligga över på vägen. Hon kom till ett ställe och sa, att där tänkte hon stanna, men skjutspojken sa: “Nej inte på det stället.” Men hon stanna där, som hon hade beslutat, och han fick ta in var han ville.

Hon fick ligge där, och så låg hon på natten, men så fick hon som en känsla av att det var nån ini rummet — hon låg vänd mot väggen — så hon var tvungen vänd sej om. Då var det en kvinna inne där, och hon hade en vit bindel omkring huvet, och hon tala till henne, och hon sa att hon var mördad, det var mannen och pigan som hade mördat henne.

Och så strök hon upp bindeln och visade såret. Och då dröp det blod ur såret och ner på golvet. “Och jag är gömd under tredje syllan i stallsbygget”, sa hon. Och sen försvann hon väl, och den här hon somna in genast. Och på morron visste hon inte om det hade hänt.

“Har jag haft en mardröm?” tänkte hon. Men då fick hon se bloddropparna på golvet, som hon hade sett på natten. Ja, hon for därifrån, men hon tala om det för sin bror sen, prästen, och han tog länsman med sej och for dit. Och så bad länsman att få lån nyckeln till stalle, men det skulle han inte få, han hade inte nå göra gå dit.

“I lagens namn går jag var jag vill”, sa länsman. Och så fick dom nyckeln och gick dit och fann henne mycket riktigt. Och då dom kom in, så hade han hängt sej, och piga hon hade blivit tokig.

Norrländsk folktradition s.112

426 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us