2024-04-16

År 1882 öppnade socitetskvinnan och välgöraren Ebba Ramsay Victoriahemmet i Jönköping, ett hem för epileptiker och särbegåvade barn. Verksamheten fortsatte inte länge, 1903 omvandlades fastigheten till en skola, för att på 1940-talet husera Sveriges Radio.

Från 1990-talet har byggnaden varit hotell, men trots alla verksamhetsbyten genom åren verkar den forna välgöraren inte ha kunnat slita sig från huset.

Ebba Ramsay

Det är främst rum 426, 427 och 428 på vindsvåningen som hemsöks. Gäster som bott där har upplevt att någon satt sig på sängkanten, eller hört ljudet av någon som går på tidningen som legat på golvet. Även hotellpersonal kan vittna om oförklarliga händelser på hotellet, till exempel en känsla av att vara iakttagen och det mer konkreta tillfället när ett dammsugarmunstycke flyttat på sig medan städaren varit i ett annat rum.

– Min företrädare kallade hit ett medium efter att många gäster och flera i personalen upplevt närvaron av ett spöke, berättar Ulrika Vestin, hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Victoria.

Varför Ebba stannat kvar och spökar på hotellet är det ingen som vet.

444 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us