Tack vare moderna ansiktsrekonstruktionstekniker kan experter nu återskapa våra förfäders ansikten i fantastisk detalj. Detta har nyligen gjorts med chockerande effekt med en extraordinär begravning som hittades i Sverige. En specialist har återskapat ansiktet och kroppen på en kvinna som dog för cirka 7000 år sedan. Hon tillhörde förmodligen några av de sista jägare-samlarna i Europa och var möjligen en shaman .
Kvinnans kvarlevor hittades på en mesolitisk gravplats vid Skateholm, nära Trelleborg , i sydvästra Sverige , för över 30 år sedan. Ett 80-tal gravar har hittats på platsen och dessa begravningar sträcker sig från 6 000 till 4 000 f.Kr. Gravfältet tros vara ett av de äldsta i Europa . National Geographic rapporterar att ”en mängd olika begravningstyper, inklusive människor som begravts i par eller med hundar, och enskilda hundar begravda med rika gravoffer” har hittats på platsen.
Mesolitisk kvinna
Tester avslöjade ”att kvinnan var mellan 30 och 40 år gammal när hon dog och att hon var cirka 5 fot (1,5 meter) lång”, rapporterar Live Science . Hon begravdes sittande upprätt, med benen i kors ’på en tron av kronhjortshorn’ enligt Trelleborgs museum . Hon begravdes med ett bälte tillverkat av cirka 130 djurtänder . Den döda kvinnan begravdes iförd en utarbetad cape av fjädrar och med ett stenhänge runt halsen.
DNA-bevis kunde visa att hon levde för 7 000 år sedan. Liksom andra människor i det forntida Skandinavien vid denna tid, hade hon mycket mörk hud och ljusa ögon. Hennes kvarlevor har förvarats på Trelleborgs museum sedan hon hämtades från den förhistoriska gravplatsen vid Skateholm. Den döda kvinnan är officiellt känd som Burial XXII men hon har blivit känd som ”sittande kvinna” för personalen på museet rapporterar The National Geographic .
Ansiktsrekonstruktion
Även om experter lärde sig mycket om kvinnan, visste de inte hur hon såg ut. För att hjälpa till att återuppliva kvinnan beslutades det att rekonstruera hennes ansikte. Oscar Nilson, en världsberömd expert på ansiktsrekonstruktioner, fick möjlighet att återskapa den sedan länge döda kvinnans ansikte. Han citeras av The National Geographic för att säga att ”Det mänskliga ansiktet är ett motiv som aldrig slutar att fascinera mig: variationen av den underliggande strukturen såväl som variationen i detaljer verkar oändlig”
Nilson arbetade från en datortomografi av den förhistoriska kvinnans skalle och kunde skapa en 3D-modell. Skulptören applicerade sedan modelllera på modellen. Han återskapade hennes ansikte ”muskel för muskel och byggde upp hennes unika uttryck genom lager av brosk och mjukvävnad”, rapporterar Live Science . Nilson anser att det bästa sättet är att behandla alla ansikten som unika och detta har varit hemligheten bakom hans framgång. När han återskapade den förhistoriska kvinnans kropp bad han några av hans kollegor, som var lika i längd och ålder, att posera för honom.
En shaman?
Skulptören, som också är utbildad arkeolog, tror att kvinnan var en shaman och har till och med börjat hänvisa till henne med det namnet. Detta är baserat på antalet gravgods som hittades i hennes begravning, vilket tyder på att hon var en person av hög social ställning. Det är mycket möjligt att hon var en shaman, en person som hade speciell tillgång till andarnas värld. Det är dock omöjligt att bevisa men det är nästan säkert att hon hade en unik position i sitt samhälle. Detta ger oss ett nytt perspektiv på kvinnors roll under mesolitikum .
Rekreationen av den förhistoriska kvinnan är fantastisk. Det hela baserades på den senaste forskningen och till och med hennes ”hjorthornstron” har rekonstruerats. Den kanske mest övertygande aspekten av det rekonstruerade ansiktet är hennes genomträngande blick. När man tittar på blicken känner man sig i ’ögonkontakt med det förflutna’ enligt Trelleborgsmuseet .
En av de sista jägare-samlarna?
Skateholm är en mycket speciell plats eftersom den tros innehålla resterna av några av de sista jägare-samlare i Europa. Baserat på de bevis som finns här verkar det som om människor i denna del av Skandinavien förblev jägare-samlare, trots införandet av jordbruk ett årtusende tidigare. Fynden vid Skateholm tyder på att inte alla samhällen anammat jordbruk. De visar också att jägare-samlare- livsstilen var en som mötte behoven hos många samhällen och de kände inte behovet av att anamma jordbruk. Detta är något som strider mot de traditionella teorierna om jordbrukets utbredning i det förhistoriska Europa.
Rekonstruktionen kommer snart att avslöjas i Trelleborgs museums stora sal. Det kommer att vara en del av en permanent utställning med titeln ”Öga mot öga” som inkluderar andra rekreationer av Skateholmsgravar. Museet hoppas att rekreationen ska väcka förhistorien till liv för allmänheten.
493 visningar