2024-07-25

I korridor C på Clarion Hotel  i Gävle ligger rum 178 och 179. Där har gäster ofta svårt att sova. På nätterna låter det som att möbler dras över golvet i rummet intill. Det är inte bara gäster som har drabbats, även hotellets anställda har hört konstiga ljud, känt kalla pustar i nacken och erfarit en oförklarlig närvaro när de befunnit sig på vissa platser i hotellet.

På 80-talet var det flera i restaurangpersonalen som hörde ljud av högklackade skor, klirrande glas och en känsla av att vara övervakade, utan att någon person fanns i närheten. Det fick dem att döpa spöket till Julia, ett namn som hängt med sedan dess. Man tror att hon var servitris på en ölkrog som låg på samma plats som hotellet står i dag. 1869 utbröt en stor brand i Gävle, som spreds till nästan hela norra stadsdelen. Branden startade i en snickeriverkstad i korsningen Drottninggatan/Norra slottsgatan. Ölkrogen låg alldeles i närheten och en gissning är att servitrisen dog i den branden.

På hotellet är personalen inte rädd för Julia. Hon verkar vilja väl. Och sedan hon fick en egen fåtölj och ett bord i restaurangen, där hon serveras kaffe på morgonen och ett glas vin på kvällen, har de oförklarliga händelserna minskat.

326 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us