2024-06-24

En avrättningsplats i Skövdes närområde bör av olika uppgifter att döma ha funnits i Segerstorp. Där utvisas Galgbacken på kartan som hör till den 1954 utkommen Skövde stads fornminnen boken, och den ligger på en höjd som kallas Galgberget, ungefär där viadukten sträcker sig över Östra leden, söder om landsvägen vid viaduktens östra fäste.

1988 kom det ut en liten skrift om Segerstorp, Byn i våra hjärtan. I denna upplyser den på platsen sakkunnige Stig Jacobsson om spökerier.

“Att det spökade där vet väl alla Segerstorpsbor.”

En äldre man som bodde vid avrättningsplatsen har berättat när han så gruverliga händelser där. En kväll när han tog sin kvällspromenad i dämpat månsken såg han hur en skarprättare med stor yxa högg huvudet av en dödsdömd. Hemska läten hördes, blodet sprutade lång väg och huvudet rullade utför sluttningen mot Heden.

I galgen dinglade ett lik svagt för kvällsbrisen. Ögonen hade trängt utanför sina hålor och munnen gapade hemskt. Berättaren kände hur kallsvetten flöt på ryggen och hans hud knottade sig, tyckte han. Med långa och snabba steg tog han sig hem och svalde ett dricksglas Renat i stora klunkar.

Han sov sedan oroligt i flera nätter och hade hemska mardrömmar. Hans fru har alltid varit mörkrädd varför han ej ville berätta om spökerierna för henne och inte heller för sina barn. När han berättade allt detta för skrivaren vid en grogg var han mycket uppjagad och man förstod att han berättade av full uppriktighet.

578 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us