2024-06-24

Det mest omtalade spöket är Hedryttaren. I verkligheten hette han Daniel Knutsson Bildt och dog 1651. Historien berättar att han försvor sig mot en ovän genom att yttra: Är du i himlen när jag kommer dit så rider jag till Morlanda hed på min hingst Kopparnäbb och betar gräs. Därmed hade han svurit bort sin själ och som straff rider han för evigt fram och tillbaks på heden under mörka nätter…

Ett annat spöke kallas stygge översten. Didrik Bildt var militär och chef för Bohus bataljon. Under finska kriget 1788-89 blev han så illa skadad i benet att man tvingades amputera det. Med träben och käpp bodde han i många år hos sin bror i Morlanda corps de logi. Det berättas att han blev mycket elak och när han nattetid hade ont i sitt amputerade ben gick han runt i huset med träben och käpp och stönade högt. Det händer att människor än idag hör ljuden av hans nattliga promenader.

Maria Margareta Kloth levde och verkade på Morlanda under 1800-talets första hälft. Hon var gift med Abraham Gustav Bildt och tillsammans har de gjort sig kända som ett redbart och dugligt ägarpar på Morlanda. I folktraditionen har hon rykte om sig att vara en mycket sträng och bestämd kvinna. Under den koleraepidemi som härjade i Bohuslän vid den här tiden, insjuknade hon hastigt och avled efter 3 dagar. Året var 1839. Efter sin död uppenbarar hon sig som Vita frun. När det stundar viktiga händelser, bröllop, begravningar eller stora fester, vakar hon över förberedelserna och ser till att silvret är putsat och linnet ordentligt manglat.

570 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us