Halshuggen friherre går igen

Ljudet av fotsteg och dörrar som öppnas oförklarligt har förbryllat många på Kråks herrgård genom åren. Är det möjligen friherre Henrik Magnus von Buddenbrock som inte får ro i sin grav?

Kråks herrgård ruvar på en lång och spännande historia. Huvudbyggnaden stod tidigare i Mölltorps socken och flyttades till Skara 1953 när Kronan planerade ett skjutfält vid Vättern. Under århundradena har godset varit i ett flertal familjers ägo. De sista privata ägarna var familjen Ehrenborg.

Anna Fredrika Westin (född Ehrenborg) var fram till för bara några år sedan en flitig gäst på museets arrangemang. För Ulla Andersson, tidigare 1:a antikvarie på Västergötlands museum, har hon berättat om märkliga händelser på husets ovanvåning.

–När hela familjen var på nedervåningen hände det ibland att det lät som någon rörde sig på ovanvåningen och dörrar öppnade sig utan naturlig förklaring, berättar Ulla Andersson.

Familjen Ehrenborg tog det med ro och brukade lugnt konstatera att det var Buddenbrock som var i farten.

Henrik Magnus von Buddenbrock

Buddenbrock, eller Henrik Magnus von Buddenbrock, var generallöjtnant och friherre från Öved i Skåne. På 1740-talet krigade han mot ryssarna i Finland. Kriget blev ett stort nederlag och Buddenbrock och hans kollega Charles Emil Lewenhaupt bestraffades med halshuggning i Stockholm 1743.

Änkan ville att Henrik Magnus von Buddenbrock skulle begravas anständigt och begärde att hans kropp skulle fraktas hem till Öved. Dessvärre begicks ett misstag i samband med hämtningen.

–De hämtade hem kroppen men fick med sig fel huvud, berättar Ulla Andersson.

Missen lär ha gjort att Buddenbrock aldrig fick ro i sin grav. Han visade sig i Öved i form av en trebent, svart hund som kom gående i allén till kyrkogården, letandes efter sitt huvud.

Henrik Magnus von Buddenbrock är kopplad till Kråks genom dottern Henrietta som gifte sig med Isak Tham, tidigare ägare av Kråks.

–Han har säkert besök Kråks många gånger, påpekar Ulla Andersson.

Men Buddenbrock är inte den ende som sägs spöka på Kråks. I fruns sängkammare på nedervåningen är det många genom åren som blivit varse att sidentäcket i sängen alltid är lite skrynkligt.

–Det ser ut som att någon precis suttit på sängen, fastän man slätat till täcket alldeles nyligen. Jag har själv sett det flera gånger, säger Ulla Andersson.

Även personal som jobbar på Kråks värdhus har sett den tillstökade sängen.

–Jag vet inte vad det beror på. Sängen kommer från Stola och där spökar det, så det kanske är något kvinnligt spöke därifrån som går igen.

Själv har Ulla Andersson aldrig märkt av något övernaturligt, trots att hon varit ensam kvar på Kråks många sena kvällar.

–Det finns olika stämningar i hus och på Kråks är det en vänlig stämning. Jag kände mig alltid trygg där. Även om jag hade hört något konstigt hade jag inte blivit rädd.

Källa: Skövde nyheter 11 nov. 2012

144 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Vickleby spöket

En smed i Vickleby dog, han var gift, men de hade inga barn. Han dog så hastigt. På julafton efter hans död var hans hustru i kyrkan,…

Print Friendly, PDF & Email

Prästbarnen

Det var en gång två prästbarn, som dogo. Prästfruns brudgåvor: En silverdosa och en blommig näsduk fingo dessa barn leka med, medan de levde. När de avlidit,…

Print Friendly, PDF & Email

Förgjort foster vid Falla

På Falla egor bodde för omkring 30 år sedan en qvinna, Stina Ekström, som var misstänkt att hafva förgjordt sitt barn. Så hände det sig att kreaturen,…

Print Friendly, PDF & Email

Spökhuset på Brånarna

När hennes far Petrus Haag hade avlidit 1932 måste familjen flytta från skogvaktarbostället Hagaborg i Norra Skoga eftersom en ny skogvaktare skulle träda i tjänst. Valborg Haag…

Print Friendly, PDF & Email

Spöket i prästgården

Höstmörkret sänker sig. I en gammal prästgård hörs steg och en kvinnogestalt uppenbarar sig. Men inte i Umeå. För att få tag i prästgårdsspökerier måste vi förflytta…

Print Friendly, PDF & Email

Spökena på socker slottet

Det sägs ofta att det finns spöken på gamla herrgårdar. På Alberga gård finns det hela två av dem: Vita frun och Svarta frun. Det viskas att…

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us