2024-05-27

På Holbonäs finns ett vänligt spökväsen som kallas Lotta Varg. Hon sägs vara en piga som jobbade där på 1700-talet. Hon är ljushårig och klädd i en svart väst, likt ett livstycke, vit blus med vida ärmar och en lång, svart uppskörtad kjol. Till det har hon svarta platta skor. Spökpigan har setts stå nigande utanför vindsdörren till flygeln ett par gånger. Hon visar sig sällan.

Birgitta Juhlin Dannfeldt som äger Holbonäs har sett henne två gånger. Pigan synes vara verklig. Birgittas mamma som var synsk såg henne flera gånger.

Pigan Lotta Varg födde ett barn år 1775. Hon var då bara 16-17 år gammal. Hela hennes familj bodde vid Holbonäs, men flyttade till Vargastugan i Lerbo efter denna händelse. Birgitta har haft kontakt med en släkting till Lotta Varg och denne har berättat att en gäst säger sig ha sett Lotta på sitt rum. Fönstret stod öppet och månen sken in och den tunna gardinen rörde sig. Alla andra har dock bara sett henne på vinden. Förutom att man sett detta stillsamma och fina spöke har man också hört knackningar på dörrar till huset.

Säger man: ”Stig in” är det ingen som kliver in. Eftersom det på Holbonäs tas emot gäster, så gäller det att vara artig. Knackningarna förekommer mest på natten, men även under dagtid.

Trots att Holbonäs ligger nära järnvägen och stora vägen mellan Flen och Katrineholm så utstrålar Holbonäs en värmande, lugn atmosfär. Huset är renoverat och är rosa och har vita knutar. Stora huset brann ner 1934 och idag finns endast en flygel kvar. Det är den flygeln där spökpigan uppenbarat sig och där knackningarna hörts.

486 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us