2024-07-13

Till de mer eggande historierna om Kungliga slottet i Stockholm hör de anställdas egna berättelser om vad som händer bakom murarna. Det påstås till exempel att man ofta hör märkliga ljud från gästvåningen; det är suckar, mumlande röster och stön. Dörrar öppnas,men tittar man efter finns ingen där.Det lär också förekomma en fritt svävande hand som då och då visar sig i biblioteket.

En speciell händelse inträffade år 1909 när en av gobelängerna fick liv, vilket lär hända ibland. Just den här gången inträffade det under ett möte mellan kung Gustav v och kung Christian x av Danmark. Gobelängen visade ett motiv från det blodiga slaget vid Lund och när bilden fick liv flydde kungarna, skrämda av åsynen av det lidande de bägge nationernaställt till med genom historien.

Slottets makthavare har tydligen haft svårt att hantera de självständiga och gäckande andarna. Det är allmänt känt att Näcken stundtals sätter sig och spelar i Norrström. Vid ett sådant tillfälle fick Karl IX syn på honom och bestämde sig för att skjuta frestaren från ett av slottets fönster. Naturligtvis dök Näcken ner i vattnet och försvann utom synhåll. Därefter fortsatte han att gäcka kungen så fort han kom åt.

304 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us