2024-07-25

När Edison fick reda på att Tesla trodde att hans uppfinningar kunde användas för att komma i kontakt med ett annat plan ville han vara med. Även om han var en anmärkningsvärd agnostiker och kritiker av de seanshållande medier som var populära vid den tiden, blev han fascinerad av tanken på krafter som existerade bortom vår värld.

1920 berättade han för The American Magazine, ”Jag har arbetat ett tag med att bygga en apparat för att se om det är möjligt för personligheter som har lämnat denna jord att kommunicera med oss.” Andra hänvisade senare till den här enheten som hans ”spritphone”.

Liksom alla hans experiment var detta rotat i vetenskapen. Edison drog från Albert Einsteins arbete, särskilt hans teorier om kvantförveckling och speciell relativitet. Edisons tänkande gick så här: Om det är möjligt att omvandla massa till energi, kanske levande människors andar blir sammanhängande energienheter när deras kroppar slutar fungera. Och om intrasslade partiklar kan påverka varandra över stora avstånd, som kvantintrasslingsteorin säger, så kanske det finns ett sätt för dessa energiknippen att interagera med vår fysiska värld.

Enligt författarna till Edison vs. Tesla: The Battle Over Their Last Invention satte Edison en prototyp av sin uppfinning av sin andetelefon på prov 1920. Han bjöd in både medier och vetenskapsmän att komma över och observera ett mystiskt experiment. De såg en projektorliknande maskin, utställd på en arbetsbänk, som avgav en tunn ljusstråle på en fotocell. Den upplysta cellen var avsedd att upptäcka närvaron av krafter och föremål som rör sig genom strålen – även de som är osynliga för blotta ögat. Om en varelse från en annan värld skulle delta i sammankomsten och passera genom ljuset, skulle en mätare kopplad till den fotoelektriska cellen låta dem veta, förklarade Edison.

Om hans gäster dök upp den dagen och förväntade sig vetenskapliga bevis på spöken, blev de besvikna. Timmarna gick och nålen på mätaren förblev stilla – även de närvarande medierna måste erkänna att det inte var något övernaturligt på gång. Men uppfinnaren blev inte avskräckt. Även om vissa skeptiker har kallat Edisons pyssel i det övernaturliga för en bluff, antyder en post från hans personliga dagbok att hans sysslor var äkta. Han fortsatte att arbeta på sin så kallade ”spritphone” under hela 1920-talet.

592 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us