2024-06-19

Runt sekelskiftet 1900, när elektricitet först användes för att belysa rum med en knapptryckning och få bilder att flytta på skärmen, verkade idén att använda teknik för att kontakta andar inte så absurd. Tesla övervägde den här möjligheten när han experimenterade med en kristallradio som drevs av elektromagnetiska vågor 1901.

Signalerna han fick upp en natt var så nervösa att hans vetenskapliga sinne inte kunde låta bli att tänka på spöken. Han skrev i sin dagbok, ”Mina första observationer skrämde mig positivt, eftersom det fanns något mystiskt i dem, för att inte säga övernaturligt, och jag var ensam i mitt laboratorium på natten.”

1918 skrev han om liknande ljud han hörde efter att ha mixtrat med en annan radio, men han var noga med att inte automatiskt tillskriva dem från andra världsliga källor.

”Ljuden jag lyssnar på varje kväll verkar först vara mänskliga röster som samtalar fram och tillbaka på ett språk som jag inte kan förstå”, skrev han. ”Jag har svårt att föreställa mig att jag faktiskt hör verkliga röster från människor som inte tillhör detta. Det måste finnas en enklare förklaring som hittills har undgått mig.”

Det fanns en enkel förklaring: Den typ av radio han använde kan ta upp mycket lågfrekventa radiosignaler från osynliga källor som elektriska stormar, atmosfäriska störningar och hushållselektronik. Översatt till ljud kan signalerna låta som det kusliga tjattret av röster från andra sidan.

534 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us