2024-04-14

“Jag har på jobbet under en tid byggt en apparat för att se om det är möjligt för personligheter som har lämnat jorden för att kommunicera med oss.” Det är den stora uppfinnaren Thomas Edisons ord i en intervju i oktober numret av The American Magazine 1920. Och i dessa dagar, när Edison talade, lyssnade folk.

Genom någon mätning var Thomas Edison en superstjärnan i sin tid, en lysande uppfinnare under industrirevolutionens höjd när människan kontrolerade maskinen. Kallad “The Wizard of Menlo Park” (som sedan dess har omnämnts Edison, New Jersey), var han en av historiens mest produktiva uppfinnare och innehöll 1 093 amerikanska patent. Han och hans verkstad var ansvariga för skapandet eller utvecklingen av många enheter som förändrade hur människor levne, inklusive den elektriska glödlampan, filmkameran och projektorn och fonografen.

GHOST OF A MACHINE
Uppfann Edison verkligen en spiritbox – en maskin för att prata med de döda?

Det har länge spekulerats i paranormala kretsar att Edison verkligen skapade en sådan apparat, även om den måste ha blivit på något sätt förlorad. Inga prototyper eller scheman har någonsin hittats. Så byggde han det eller inte?

En annan intervju med Edison, som publicerades i samma månad och år, den här gången av Scientific American, citerar honom och säger:

“Jag har tänkt en tid på en maskin eller apparat som kan drivas av personligheter som har gått vidare till en annan existens eller sfär. ” Så i två intervjuer som genomförts runt samma tid har vi två mycket liknande citat, en där han säger att han har jobbat på att “bygga” enheten och i det andra att han bara har “tänkt ” på det. Något motsägelsefullt säger den vetenskapliga amerikanska artikeln, trots Edisons citat, att “den apparat som han rapporteras bygga fortfarande är i försöksstadiet …” som om det finns en prototyp.

Men eftersom vi inte har några bevis på att en sådan apparat har konstruerats eller till och med ritats av Edison, måste vi dra slutsatsen att det var en idé som aldrig materialiserades.

Även om Edison tycks ha kommit fram emot sig själv med denna idé i The American Magazine-intervjun är det helt klart att han hade ett genuint intresse för idén. Medan den industriella revolutionen rullade tillsammans med ett fullständigt ångstång, underhållte västvärlden också en annan rörelse av en helt annan sort – den andliga rörelsen. Drift i motsatta ändar av det filosofiska spektrumet – det logiska, vetenskapliga och mekaniska mot det andliga och efemera – de två rörelserna var kanske motvikter mot varandra.

FYLLA ETT BEHOV
Så varför skulle Edison vetenskapsmannen vara intresserad av en sådan sak? Psykiska medier och kloka, och de genomförde seanser och spydde ektoplasma snabbare än Harry Houdini kunde bortföklara dem. Falska medium trots det blev det alltmer populärt att tro att det kan vara möjligt att kommunicera med de döda. Och om det överhuvudtaget var möjligt, redogjorde Edison för att det skulle kunna åstadkommas genom vetenskapliga medel – en apparat som kunde göra jobbet som medium annonserade.

“Jag hävdar inte att våra personligheter vidarebefordrar till en annan existens eller sfär”, berättade han för Scientific American. “Jag hävdar inte något för att jag inte vet någonting om ämnet. För den delen vet ingen människa. Men jag hävdar att det är möjligt att konstruera en apparat som blir så känslig att om det finns personligheter i en annan existens eller sfär som vill komma i kontakt med oss ??i denna existens eller sfär, kommer apparaten åtminstone att ge dem en bättre möjlighet att uttrycka sig än tipp bordet och ouija-brädorna och -medierna och de andra råmetoderna nu påstås vara det enda sättet att kommunicera. ”

Edisons hade ett vetenskapligt tillvägagångssätt: Om det fanns ett populärt behov eller en önskan, skulle en uppfinning kunna fylla den.

“Jag tror att om vi ska göra några verkliga framsteg i den psykiska utredningen”, säger han, “vi måste göra det med vetenskapligt apparat och på ett vetenskapligt sätt, precis som vi gör inom medicin, el, kemi och andra områden. ”

VAD HADE EDISON I TANKARNA?
Edison avslöjade väldigt få detaljer om den enhet han tänkte bygga. Vi kan bara spekulera att han antingen var en försiktig affärsman som inte ville säga för mycket om sin uppfinning till potentiella rivaler eller han hade egentligen inte många konkreta idéer. “Den här apparaten,” berättade han för Scientific American, “är i naturen av en ventil, så att säga. Det vill säga den minsta möjliga ansträngningen görs för att utöva många gånger sin ursprungliga kraft för vägledande ändamål.” Han liknade det med enbart en ventil som startade en stor ångturbin. På samma sätt kan den svåra viskningen av ansträngning från en anda påverka den högkänsliga ventilen, och den åtgärden skulle stärkas mycket “för att ge oss vilken form av rekord vi önskar för undersökningsändamål”.

Han vägrade att avslöja mer än det, men Edison hade tydligt ett spökjaktverktyg. Han fortsatte med att säga att en av hans anställda som arbetade på enheten nyligen dog och att, om uppfinningen fungerade, “han borde vara den första som använder den om han kan göra det.”

Återigen har vi inga bevis för att enheten har byggts, men det är möjligt att det konstruerades och sedan förstördes tillsammans med allt pappersarbete – kanske för att det inte fungerade och Edison ville undvika förlägenhet efter hans proklamationer i intervjuerna .

INTE SOM FRANKS BOX
Maskinen som Edison beskriver låter ingenting som dagens “spiritboxes” och det är ett misstag att anta att enheter som Frank’s Box härrör från Edisons arbete. Faktum är att Frank Sumption, uppfinnaren av Frank’s box, inte har gjort något sådant krav. År 2007 berättade han för Rosemary Ellen Guiley i en intervju för TAPS Paramagazine att han inspirerades av en artikel om EVP i Popular Electronics magazine. Enligt Sumption är hans enhet en enkel metod att “leverera” rå “ljud som andar och andra enheter kan använda för att skapa röster.” Det gör det med en speciellt modifierad radio som sveper sin tuning över AM-, FM- eller kortvågsband. “Swepa kan vara slumpmässigt, linjärt eller till och med gjort för hand,” säger Sumption. Teorin är att andarna delar orden och fraser från dessa sändningar för att reläera meddelanden.

Spökjägargrupper från hela världen skapar och använder sina egna spöklådor, kallade Shack Hacks (eftersom de använder modifierade Radio Shack bärbara radioapparater) som fungerar på samma sätt.

EDISON OCH LIV EFTER DÖDEN
Som avslöjat i dessa intervjuer abonnerade Edison inte på konventionella begrepp om liv efter döden. Han ansåg att livet var oförstörbart och att “våra kroppar är sammansatta av myriader och myriader av oändliga enheter, var och en i sig en enhet av livet”. Dessutom såg han sammanhängandet av alla levande saker: “Det finns många tecken på att vi människor verkar som ett samhälle eller ensemble snarare än som enheter. Därför tror jag att vi alla omfattar miljontals enheter, och att vår kropp och vårt sinne representerar röst eller röst, beroende på vad du vill kalla det, av våra enheter …. Entiteterna lever för alltid …. Döden är helt enkelt avgångarna från enheterna från vår kropp. ”

“Jag hoppas att vår personlighet överlever,” sa Edison. “Om det gör det, så borde min apparat vara till nytta. Därför jobbar jag nu med den känsligaste apparaten jag någonsin har åtagit mig att bygga, och jag väntar på resultaten med största intresse.”

432 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us