Bergkärringen

Bergkärringen är ett av de mest framträdande väsen som folktron i dessa trakter känner till. Jorden, bergen och sjöar är hennes vanligaste tillhåll. Hon skildras vanligen som en gammal ful gumma med en mycket lång näsa och klädd i röd hätta. Hennes kläder har ansetts varsla om väderskifte. Om hon haft svarta eller gråa kläder har det tolkats som att hon är på dåligt humör och dåligt väder är att vänta.

Man skulle akta sig då man begav sig till skogs så man inte högg yxan för djupt i marken.  Likaså skulle man akta sig för att hälla ut hett vatten på marken utan att säga ”stigen undan”. En kvinna från Avan hade vistats vid Tälltjärn och blev så misshandlad av bergskärringen att hon blev kutryggig för resten av sitt liv. Kvinnan hade hällt ut hetvatten och skållat ett av hennes barn till döds samt huggit för djupt med yxan i marken och dödat det andra.

Varje höst vid bärplockningstider var det särskilt viktigt att stå på god fot med henne. Ett sätt att skydda sig var att lämna några slantar på det närliggande berget. Bälingeberget är känt för sina historier om bergkärringen. Bergskärringen kunde också ta små barn och gömma dem inne hos sig i berget. Hon var särskilt förtjust i rödklädda personer. Vuxna brukade därför skrämma barnen med bergskärringen.

337 views

print


image_pdfPDF
(Visited 39 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.