2024-07-13

Vid gamla kvarnen i Antnäs har det spökat mycket. Bönderna som körde förbi kvarnen fick ofta vara med om otäcka händelser, hästarna vägrade att gå, skaklarna föll från lokorna fastän selpinnarna satt i. Men det fanns ett sätt att få hästen att gå igen: man kastade ett järnföremål genom selbågen.

Men då skulle man vara beredd på att hastigt kasta sig upp på åkdonet igen för hästen for iväg med ett ryck och stannade inte förrän den var hemma.

Spökeriet beror på att tre personer brände ihjäl sig på nästan samma ställe i kvarnhuset. Det ska bara skilja någon meter mellan var mans dödsplats. Ofta stannade kvarnhjulet och gick inte att få igång igen. Då skulle man kasta en eldbrand genom kvarnhålet som hindrade gengångarna att ställa till med otyg.

I kvarnstallet spökade det också. Hästarna fick aldrig stå ifred utan blev alltid lösbundna och utkörda vad man än företagit sig för att hålla dem kvar. En bonde som kände till detta hade dragit fram en tung släde och ställt framför dörren till stallet. Men när han kom ut var släden undanriven och hästarna ute.

332 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us