2024-06-19

Magiska och övernaturliga varelser som var vanliga förr är till exempel näcken, vittra, brunnsgubben, älvor och annat oknytt som rör sig i skogen. Bo R Holmberg har skrivit en bok som heter Den förälskade vitterkarlen och den handlar om just vittra. Vittra är för det mesta små varelser, men storleken kan variera. De är lika oss i utseendet och sättet och de lever ungefär som vi gjorde för hundra år sedan, säger Bo R Holmberg.

Vittra är inte farliga, de är snälla mot oss människor om vi är snälla mot dem och tvärt om. Hjälper man dem med någonting kan man till och med bli belönad med en ko. Vitterkorna är väldigt värdefulla eftersom att de ger mycket mjölk. De kan mjölka hur mycket som helst men man får inte vara girig och fylla mer än en hink åt gången. Då kan kon dö eller mjölka blod.

Man kan säga att vittra är en bild av hur vi människor ska vara. De är arbetsamma, förmögna och flitiga. De visar på att man inte ska vara girig och hjälper man dem blir man belönad, säger Bo R Holmberg.

Det finns berättelser om människor som blivit tagen av vittra men om man kan handskas med dem på rätt sätt så är de inte farliga. Vittra är vanligen osynliga för människor, men är man född på en söndag finns det större chans att kunna se dem.

Ska man kissa i skogen så ska man varna dem innan genom att kasta en sten eller ropa, säger B R Holmberg. Om man måste lägga sig ner i skogen för att vila så har man otur om man somnar på en vittrastig. De kan nämligen inte gå runt och då gör de allt för att flytta på det som är i vägen. Det finns berättelser om människor som dött när de somnat på en vittrastig, säger Holmberg.

522 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us