2024-06-17

Sägnen om Västerby gruva i Hammar. Denna gruva ligger på Hammars prästgårdsmark. Prästen där hade en dräng som ansågs vara lite underlig. Han berättade att han om nätterna träffade tomtar vid gruvan. Småväxta varelser ungefär alnslånga. En gång sade de till honom att de skulle komma igen vid ”Blåkullatin” det vill säga vid Påsktiden. Då skulle han få se hur de hade det.

Drängen frågade prästen om han fick gå dit.

”- Ja men du måste ha med dej en kopparkruka med Kristi vin i.”

På kvällen den bestämda dagen vandrade drängen iväg med sin kruka. Där var många samlade. Somliga var stora andra små. Både jättar och pysslingar tittade envist på drängen och hans kopparkruka. Så lyfte de av locket och drack av vinet.

Alla blev fulla bara de hade fått i sig några droppar. Så började de slåss. Snart hade de slagit ihjäl varandra allesammans.

Allt detta fick drängen åse och höra under stor förskräckelse. Så fick han höra att någon jämrade sig och fick då se en gammal käring som låg och skrek:

”Ja har levat ut tre ekskogar men aldrig sett ett sådant här elände förut.”

Drängen gick fram till käringen och sade. ”Du fick inget åv mitt Kristi vin, men här ska du få”. Å så slog han käringen i huvudet med kopparkrukan så hon dog på fläcken.Efter den här betan var det ingen som såg något av de där trollföljet vid gruvan.

378 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us