Mobiltelefoner hade ännu inte uppfunnits när bilden togs 1943, i Islands huvudstad Reykjavik. Men några på sociala medier har misstänkt att en kille på bilden faktiskt håller i en. Ett krigsfoto från 1940-talet har gjort att vissa personer hävdar att det bevisade att tidsresor är verkliga.
Bilden verkar inte märklig till en början – den visar en ganska livlig gata i Reykjavik, Island , med en snyggt klädd man som står i ett gathörn. Men örnögda historieälskare hävdar att mannen håller i en mobiltelefon – en enhet som kom först cirka 30 år senare från tiden för bilden.
Den första handhållna mobiltelefonen var Motorola DynaTAC 8000X, som kom ut på marknaden 1973
Bilden togs i Islands huvudstad 1953 och visade en ganska trång gata full av lokalbefolkningen och amerikanska soldater under andra världskriget. En grupp GI:er avbildades stående framför en taxistation. Men det är inte trafiken på gatan som har fångat mångas ögon. Det är istället en till synes normal utseende man klädd i en lätt trenchcoat som står lutad mot ett skyltfönster. Han verkar stirra direkt in i kameran eftersom andra är helt omedvetna om bilden som tas. Och den mystiske killen har handen mot örat – och vissa på sociala medier misstänker att han kan hålla i en mobiltelefon.
Vissa har hävdat att han är en tidsresenär som reste tillbaka med den elektroniska enheten – som inte hade uppfunnits ännu under dessa tider. Fotografiet väckte en intensiv diskussion på Facebook, efter att ha publicerats på Facebook -gruppen Gamlar ljósmyndir — som betyder ”gamla fotografier” på isländska — av Kristjan Hoffmann.
I sitt inlägg 2016 sa Hoffman att mannen var ”långt före i tekniken”. Man använde till och med ett mycket brittiskt sci-fi-fenomen för att förklara vad som kan hända i den gamla bilden från andra världskriget.
”Dr. Vem”, skrev Karolina Petursdottir.
En annan kommentator vände sig till humor och skämtade om att fotografiet var ett bevis på att islänningar ”redan hade uppfunnit mobiltelefonen långt före någon annan”. Men vissa misslyckades med att tro på sanningen i tidsresor och trodde helt enkelt att han gjorde något ganska normalt med handen mot örat. ”Han kollar om klockan fungerar”, skrev en Facebook-gruppmedlem, medan andra trodde att han bara plockade i örat.
Ett annat förslag som erbjöds var att han använde sin tobakspipa för att klia sig bak i örat. Allierade styrkor tog över Island 1940, med den brittiske premiärministern vid den tiden, Winston Churchill, som fruktade att Adolf Hitlers Nazityskland skulle invadera och ta kontroll över de norra Atlanten. Amerikanska trupper gick med på att försvara Island, i stället för brittiska och kanadensiska trupper, 1941.
682 visningarÅr 1943, när bilden sägs ha tagits, skulle omkring 30 000 allierade trupper ha varit baserade på Island.