2024-04-19

För länge sedan låg ett litet soldattorp framför huset ner mot vattnet. Det kallades Flottvik. var mycket populära som kungliga jaktmarker och Drottning Kristina var en av dem som tyckte om att jaga här. Hennes älsklingshästar sägs ligga begravda ungefär 800 meter från gården på något som idag kallas för ”Tempeludden”.

År 1762 byggdes Riddersviks Gård av Källarmästare Elias von Langenberg. Han arbetade på slottet och som belöning för väl utförda tjänster, fick han tillstånd att bygga en herrgård på kronans mark. Elias och hans efterträdare använde marken för att bruka jorden och hålla ett litet lantbruk för husbehov. Gården förföll märkbart med tiden men rustades slutligen upp under 1980-talet.

Idag knakar det ständigt i trappor och låsta dörrar slår. Vi är flera som hört när stängda dörrar har öppnats och slagit igen med kraftiga smällar. Stolar dras försiktigt mot golvet och fotsteg hörs ofta från övervåningen. Man säger att det är herr Langenberg som går igen. På huvudbyggnaden kan man se sju fönster på översta våningen, men inifrån finns det bara dörrar till sex av dem. Det går alltså inte att nå rummet med det sjunde fönstret… Och det är nog där han huserar – Herr Langenberg. Här är tre av våra små anekdoter:

En servitris dukar upp för ett bröllop och känner plötsligt hur någon rycker i hennes förkläde. Men när hon vänder sig om för att se efter finns ingen där. Hon är helt ensam i rummet.

Vår nya driftschef och vår kock ska titta på de nyrenoverade rummen högst upp i huvudbyggnaden. På vägen upp frågar den nyanställda:

”Du som varit med länge och sett när det spökat förut, i vilket rum brukar det vara mest aktivitet?”.

Kocken, liksom alla vi andra som jobbar på gården, vet att det är högst upp på övervåningen som vår byggherre Elias von Langenberg bor och huserar. När de två går in i ett rum på övervåningen släcks plötsligt alla lampor i rummet. Utanför lyser alla lampor som vanligt. Kocken tittar på den nya driftschefen och säger: ”Är det svar nog på din fråga?”…

En annan anställd kommer hit tidigt en morgon för att ha ett möte med gårdens två ägare. Hon låser upp personalingången och går in och larmar av i vanlig ordning. Men när hon börjar gå mot restaurangen hör hon steg på våningen ovanför. Släpande och tydliga steg… Hennes första tanke är, har de bestämt sig för att komma till gården tidigare? Hon ropar men får inget svar och ytterdörren är fortfarande låst. Tio minuter senare kör ägarna in på gårdens uppfart…

370 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us