2024-05-21

Forskare påstår sig genom vetenskaplig testning upptäckt hemligheterna bakom Ouija bräderna. Ouija bräderna är ett välkänt föremål i det moderna samhället och brukar vara förknippade med seancer och kontakta eventuellt illsinnande andar. Men de hade en mindre mystisk början när de introducerades på marknaden 1980 av Elijah Bond som ett vanligt enkelt brädspel.

Den roliga parloraktiviteten blev sedan snabbt gripen av Spiritualistiska grupper som trodde att brädorna kunde användas för att prata med de döda. Den moderna Ouija-brädan brukar också kallas en “talk board” eller “spirit board”, som är vanligt med alfabetet och siffrorna från 0 till 9 som skrivs ut på sidan förutom orden “ja” och “nej”.

Flyttar de döda planchetten?
Ibland innehåller de andra ord eller symboler. Man tar planchetten (träpekaren) och använder den för att kommunicera med de som finns i efterlivet. Vissa kristna och ockulta medlemmar tror att demoner också kan nås med hjälp av planchetten. Planchetten själv hade redan blivit en del i det andliga samhället före Ouija brädans skapande och ansågs också användbart för kontakten med de döda.

Aarhus Universitet i Danmark har nyligen genomfört en studie på Ouija-bräderna för att bestämma dess sanna mekanik. Bara vem som skjuter planchetten,är det deltagarna eller de döda. Med hjälp av ögonspårningsteknologi kunde forskarna kasta ljus över dessa mystiska enheter.

En annan världs närvaro styr dina fingrar?
I studien blev en grupp på 40 personer ombedd att spela två spel i par. I ett spel blev de tillsagda att stava “Baltimore” och när de gjorde det så spårades deras ögonrörelser stavning varje stavelse i förväg. När man berättade för testgruppen att helt enkelt spela som man normalt skulle spela Ouija bräde var det mer osäkerhet i vad som stavades ut och resultatet var en sammanslagning av spelarnas ansträngningar.

Tanken att det kan finnas en annan världs närvaro som styr dina fingrar kan helt enkelt bero på att du delar kontrollen över din planchette med en eller flera spelare och är osäker på var planchetten pekar på är näst.

Enligt studien är osäkerhetsfaktorn 21,6%

Det ultimata resultatet av testningen och hundratals timmar att studera alla ögonrörelser är att Ouija-brädet arbetar via det ideomotoriska fenomenet, vilket innebär en tanke eller uppfattning som en person kan ha producerat en ofta många gånger omedveten muskulär reaktion som kan föra planchetten i en viss riktning.

Det finns givetvis också möjlighet att en deltagare medvetet skojar med sin följeslagare eller att det verkligen finns en ande i rummet. Hur som helst, Ouija brädet är fortfarande en fascinerande enhet och en viktig del av varje seans.

418 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us