2024-07-25

I äldre folktro var gasten ett dödsväsen som kunde stå vid grindhål och vänta på människor för att ge dem en kram. Gastkramen var fruktad eftersom man kunde insjukna efteråt. Gengångare var oftast inte våldsamma, men det förekom berättelser där den som skändat en avliden kunde bli nedbrottad av den dödes gengångare och få ansiktet förvridet.

I dag är andeväsen ofta goda när människor berättar om sina upplevelser. Andar kan vara guider och hjälpa människor vid olika vägval i livet. Avlidna kan också bli skyddsänglar som skyddar den ännu levande från faror och hot. Platsbundna andar kan visserligen vara nog så skrämmande när de slänger saker i golvet eller deras knarrande steg hörs från övervåningen, men de är inte farliga.

Alla folktroväsen har blivit snällare. Om man går tillbaka till vikingatiden så var människor fruktansvärt rädda för gengångare, enligt den litteratur som finns. De kunde gå våldsamt tillväga och slå ihjäl folk. Det har vi inget av i?dag, de är snällare och mer hoppingivande.

Ebbe Schön

622 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us