2024-05-21

Maran är egentligen inget eget väsen. Det är unga, oftast rödhåriga, flickor som genom en förbannelse blivit maror. De förvandlas var och varannan natt och måste då ge sig ut och plåga folk och fä. Ett säkert sätt att se att maran varit i stallet är när hästen är trött och svettig på morgonen och har marflätor i manen.

Marritter kan ske på flera vis, beroende på vem som blir riden. Folk hon bara vill plåga har mardrömmar och upplever hur de nästan kvävs av maran som sitter och rider deras bröst.

Som så många andra kvinnliga väsen är maran erotiskt lagd. Karlar hon fattar tycke för rider hon på ett långt mer angenämt vis. Man vaknar visserligen trött och slutkörd men det kanske går att stå ut med. Även dessa marritter blir väldigt påfrestande i längden, men det finns motmedel.

Ett är att binda maran hos sig och ta henne till hustru. Då gäller det att leta rätt på det hål i väggen hon tar sig in igenom. Sedan väntar man tills hon hälsar på och då sätter man en plugg i hålet så att hon inte kan fara ut igen. Mycket praktiskt. Man kan lösa en mara från sin förbannelse om man, i samma ögonblick som hon förvandlas till människa igen, talar om för henne att hon är en mara.

Skydd mot maran.
På kvällen ställer du dina skor med tåspetsarna ut mot dörren. Häng sedan en lie över sängen, drick ett avkok på linfrö och strö linfrön runt sängen. Du bör även rita ett markors och ett pentagram på dörren för att vara riktigt säker. Hänger du upp en skata eller en rovfågel i taket i stallet så får hästarna också vara ifred.

Maran är dålig på att räkna, så du lägger en psalmbok innanför dörren, med ko ragg mellan varje blad, och ger maran i uppdrag att plocka bort och räkna alla kohår. Hon kommer att tycka att det är alldeles för jobbigt så hon drar hellre iväg och rider någon annan. Men det säkraste var ändå att säga den välanvända ramsan innan man somnade:

“Mara mara minne
du får ej bli här inne
förrän du räknat
fåglar i skog
fiskar i flod
alla eketräd
och Guds ord.”

 

336 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us