2024-07-13

Kerstin Gabrielsdotter (Körning), född 1530, död 1585, var en svensk adelsdam som åtalades för att ha mördat Johan III:s dotter med hjälp av magi. Hon är troligen den enda medlem av adeln som avrättats för trolldom i Sverige. Kerstin gifte sig med Jöns Ulfsax, ståthållare i Småland.

När kung Johan III:s dotter Lucretia Gyllenhielm dog år 1585, meddelade Carl Gustafsson Stenbock (tidigare förlovad med Lucretia och sedan gifte sig med hennes halvsyster) kungen att det gick rykten om att Gyllenhielm hade blivit »genum trulldom förgiortt» av Kerstin. Kerstin var vid denna tid också utsatt för misstankar om att ha orsakat sin makes död. Kungen gav henne valet att svära sig fri från anklagelsen genom 12 adliga kvinnors ed. Hon misslyckades dock med att samla tolv sådana karaktärsvittnen. Misstankarna om att hon orsakat sin makes död bidrog till att hon dömdes skyldig till anklagelsen om trolldom. Hon dömdes till döden och avrättades.

Andra källor (Elgenstierna) hävdar att hon var gift med en sonson till Jöns Ulfsax, nämligen Lindorm Pederson (Ulfsax), som stupade i slaget vid Axtorna 1565. Att medlemmar av adeln avrättades för trolldom var ovanligt. I Danmark avrättades adelsdamen Christenze Kruckow år 1621, och i Norge avrättades den svenska adelsdamen Ulrika Palme i Trondheim 1659.

861 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us