2024-05-27

Under sina vådliga äventyr i Afrika fick Eric von Rosen tag på en mängd kulturföremål från de primitiva stammar han mötte. Många av föremålen hamnade på Rockelstad, där den övre hallen fick tjäna som etnografiskt museum. Vissa av föremålen var skräckinjagande, hemska masker, dödskallar och annat.

”Erik von rosen”

Den magiska Trolltrumman var från en pygméstam i Centralafrika. Den bestod av en liten trumma på en pinne, med två bollar fästade i snören, som slog mot trumman när pinnen snurrades. Dessa bollar var gjorda av förkrympta pygméhuvuden, med hår och allt, som stoppats upp.

De två huvudena var från ett älskande par från varsin stam, som ljutit döden för sin kärlek. Trumman användes av stammens shaman för att kalla på förfädernas andar. Självklart kunde ett sådant magiskt föremål inte finna vila upphängd på en spik i Sverige.

Trolltrumman gav därför ifrån sig ett hemskt klagande ljud på nätterna, som skrämde slag på många gäster. Den finns numera på Etnografiska Museet i Stockholm, och den sägs spöka fortfarande.

442 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us