2024-07-25

Den kallas “Ismannens förbannelse”.Nu har fem personer dött – alla med nära anknytning till den 5300 år gamla stenåldersmannen Ötzi.

“Ismannen” hittades i en glaciär i Alperna på gränsen mellan Italien och Österrike 1991.Mannen som fann kroppen, Helmut Simon, gick bort sig i en snöstorm på en österrikisk glaciär bara ett år efter sin upptäckt. Simon hittades flera veckor senare, insnöad och förfrusen som Ötzi.

Nästa offer blev Rainer Henn, läkaren som först flyttade den uttorkade kroppen. Ett år senare omkom Henn i en krock på väg till en konferens om Ötzi. Två år senare föll Kurt Fritz, alpjägare och guide, ner i en ravin och omkom. Han hade visat den kände alpinisten Reinhold Messner vägen upp till Ötzis fyndplats.

Rainer Hoelzl filmade Ötzi för österrikisk tv – han drabbades senare av en hjärntumör och dog. Professor Konrad Splinder, den vetenskapsman som gjort de mest närgångna undersökningarna av Ötzis kropp. Dödsorsaken var en svår inre sjukdom – och Splinder är bara en i kretsen runt “ismannen” Ötzi som drabbats av ond, bråd död.

Ötzi själv, död sedan betydligt längre tid tillbaka, ligger i ett kylrum i ett nybyggt museum i Bolzano i Sydtyrolen

Enligt andra källor skulle det röra sig om 8 dödsfall kring Ötzis förbannelse.

539 visningar

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us