2024-05-21

För många herrans år sedan red en flicka till julottan i Broby kyrka. När hon kom in i kyrkan var den full av folk, men hon lyckades hitta en ledig plats och slog sig ner. När hon sutttit en stund upptäckte hon att sin gudmor bland kyrkobesökarna. Flickan blev helt förskräkt, för hennes gudmor hade varit död i flera år.

Och än räddare blev hon när den döda kom emot henne:

– Vore jag inte din gudmor, sa hon, skulle jag riva ihjäl dig. Skynda dig ut härifrån. Gå baklänges coh lägg kjorteln utanför kyrkdörren.

Flicka gjorde detta och kom lyckligt ut ur kyrkan.

Lite senare kom sockenborna till kyrkan för den riktiga julottan och då vägade sig flickan dit igen. När denna var slut och det blivit ljust fann flickan flikar av sin kjol på varenda grav. Hon förstod då, att om hon själv kommit i de dödas våld, skulle det ha gått för henne på samma sätt.

Så var försiktig, kom inte för tidigt till julottan, för det döda firar sin egen julotta före människornas. Vad som då händer vet man inte riktigt, men att det är något ruskigt kan många vittna om.

Uppkomst:
Sägnen om de dödas julotta är en mycket gammal och var känd i Tyskland på 50-talet. Den är upptecknad i hela landet och är i Skåne knuten till en lång rad kyrkor.

256 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us