2024-06-17

1876 stod prästgården i Borgvattnet klar. Sedan dess har många prästfamiljer bott på gården, kanske lite för många. Familjerna flydde en efter en efter att de inte kunnat stå ut med de oknytt som rörde sig i huset. Om man tittar närmare på de sägner som går om prästgården i Borgvattnet kanske man kan förstå att man inte vill bosätta sig där.

Mellan åren 1900 och 1908 bodde prästen Per Hedlund och hans fru Märta på prästgården. När Märta var havande med sitt elfte barn dog hon i barnsäng och det sägs att Per inte kunde släppa sin fru utan tog Märtas lik till huset. En annan historia om en gravid kvinna finns också att höra om i Borgvattnet. Hon var ung och ogift när hon blev gravid, därför låste de in henne i en av bodarna på gården. När hon fött barnet dödades det och grävdes ner vid husets kortsida.

Många sägs höra både barnskrik och skratt i huset, även synen av små barn kan ses. Något som inte heller ska vara så ovanligt är sittavtryck på sängar, tillknycklade eller strukna sängöverkast och energier som träder in i ens kropp. År 1970 gjordes ett försök att gräva efter nytt vatten vid prästgårdens ena gavel, men så fort spaden sattes i marken började hela huset skaka. En kvinna som visste om historien kring de nergrävda spädbarnet sprang ut och stoppade arbetarna och huset slutade genast med sitt uppror.

Prästen flög av gungstolen
Ryktet om prästgården i Borgvattnet som spökhus väcktes dock inte förrän 1947 då den sista prästen Erik Lindgren bodde i huset.

En dag satt han i gungstolen och blev plötsligt avkastad, efter en stund av förvirring satte han sig i gungstolen igen för att på nytt bli avkastad. Han berättade denna märkliga historia för en vän på byns kafé då en journalist ska ha snappat upp historien och genast skrivit om den.

Efter den artikeln fullkomligt ramlade det in brev och samtal till Erik Lindgren och där personer från hela Sverige talade om märkliga saker de varit med om i prästgården. En kvinna som hette Inga Flodin berättade att hon sovit över på prästgården på 1930-talet.

När hon låg för att sova upplevde hon känslan av att vara iakttagen och när hon tittade ner mot sängkanten såg hon att hennes resväska var bortflyttad och istället satt tre damer på en soffa vid sängens fotände. De bar klänningar i lila, svart och grått och stirrade på henne med söndergråtna ögon. Inga somnade ändå om och höll sedan händelsen för sig själv en lång tid framöver, men det skulle visa sig att hon inte var den enda som damerna visat sig för.

Sedan 1970-talet har prästgården i Borgvattnet varit hotell. Gården som beryktas vara Sveriges mesta spökhus har haft många olika ägare och har ständigt varit bokat med gäster som lyckats sova över eller nästan lika ofta flytt därifrån.

386 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us