2024-05-21

Bäckahästen bor oftast i vattenfyllda grottor eller hålor, vars golv är fyllda med skelettrester efter djurets byten. Det är ett lömskt rovdjur som lever i sötvatten, den är lite annorlunda i sitt uppträdande på land, om man jämför med andra hästar.

Dess jaktmetoder är lömska. Favoritmetoden är att låtsas vara en helt vanlig häst för att kunna närma sig en människa i närheten av ett vattendrag. När den kommer inom 10 meters avstånd kan den göra en psykisk attack. Bäckahästar kan lätt dominera vanliga hästar med sitt starka psyke, varför den ibland kan uppträda som ledarhäst i en flock vildhästar, för att lura till sig offer.

Bäckahästen kan anfalla med sin psykiska förmåga. Om attacken lyckas blir offret lockat att klättra upp på bäckahästens rygg. Djuret rusar då ut i vattnet med sin hjälplöse ryttare och dränker denne, och sen äter upp den. Den psykiska attackens effekt varar i två minuter eller tills offret hamnar i vattnet. Innan det blåser upp till storm kan man höra bäckahästarna tjuta och klaga. Bäckahästen var alltid grå, vit eller svart och av ovanlig storlek. Men om man studerar dess tänder närmare upptäcker man att den har rovdjurständer istället för vanliga hästtänder. Dem är i alla fall utmärkande på något sätt. Det är när de förvandlar sig till människa som de kallas Näcken.

Men i en saga lyckades en man spänna bäckahästen för plogen. Det sägs också att om man tämjer den stora hästen, så blir det ett underbart riddjur. Men det var bara så länge den hade en bit stål i manen. För utan stålet rymmer hästen och drar gärna folk med sig ner i närmsta bäck. Fast detta är mest myter som kommer från Irland, där han kallas för Aughisky. Det finns också Skotska varianter, kelpies. De brukar ta gestalt av en människa och hoppa upp på hästen bakom ensamma ryttare, och skrämma livet ur dem. Men de ser oftast ut som våra svenska Bäckahäst och beter sig på liknande sätt.

538 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us