2024-06-24

Nya bevis tyder på att Howard Carter, den hittills respekterade engelske arkeologen som grävde ut Tutankhamons (kung Tuts) grav i Egypten 1922, var en ”artefakttjuv” som plundrade graven. På 100-årsdagen av Lord Carnarvons investering i den engelske arkeologen Howard Carter, och hans efterföljande upptäckt av pojkkungens grav, bevisas den senare ha varit en brottsling.

Carter tillbringade 10 år med att gräva ut kung Tuts grav, fylld med gyllene troner, vagnar och tusentals heliga artefakter, och leverera båtlaster med antika skatter nerför Nilen till Kairos egyptiska museum. Men alla skatter kom inte till Kairo! Ett tidigare opublicerat brev visar hur Carters utgrävning arbetade på en ”tio för dem och en för mig,” policy!

Howard Carter ”hjälpte sig själv” innan Tut-utgrävningen
Arkeologen Howard Carter föddes den 9 maj 1874 i Swaffham, Norfolk, England. Han är semi-legendarisk för att 1922 ha grävt ut det som kanske är det enskilt viktigaste bidraget till egyptologin: den intakta och skattladdade graven av pojkefaraon, Tutankhamen . Den så kallade ”King Tut” var den siste härskaren i sin kungafamilj i slutet av den 18:e dynastin , under Nya kungariket.

”Halvlegendarisk” var en noggrant vald fras, för lika hyllad som Carter var i England, var han förbittrad i Egypten. En rapport i The Guardian förklarar att Carter ”hjälpte sig till skatter innan valvet officiellt öppnades.” Nu visar ett brev skrivet av en högt respekterad medlem av hans team, Sir Alan Gardiner, att Howard Carter också var en artefakttjuv .

Dessa är verkliga exempel på tre ”whm-amuletter” som hittats i kung Tuts grav, och troligen liknande den som Howard Carter stal och gav till sin vän Sir Alan Gardiner. (geraldford / CC BY-SA 2.0 )

”Whm amulett” Given av Carter till Sir Gardiner var kung Tut’s
Sir Alan Gardiner var en respekterad engelsk filolog och hedersstipendiat vid The Queen’s College, Oxford, England. När Howard Carter först identifierade Tutankhamons nästan perfekt intakta grav , i november 1922, skrev han till Gardiner för råd. Enligt en bok om Howard Carter av HVF Winstone dechiffrerade Gardiner inte bara gamla inskriptioner utan han gav också Carter råd under sin ”rättsliga tvist 1924–25 med det egyptiska antikvitetsdepartementet om tillgång till den delvis utgrävda graven.”

År 1934 skickade Gardiner det tidigare opublicerade brevet till Carter där han gav dechiffrering av de gamla inskriptionerna och sigillintrycken som hittades i den 3 300 år gamla graven. The Guardian-artikeln förklarar att som en form av tack skickade Carter Gardiner en ” whm amulett” som användes för att offra till de döda. Carter försäkrade Gardiner att artefakten ”inte hade” kommit från kung Tuts grav. Men efterföljande bevis visar att det var en lögn och nu har historien avslöjat Howard Carters tvivelaktiga och till och med olagliga beteende för vad det var då och fortfarande är idag: fel.

Amuletten ”utan tvekan” stulen från kung Tuts grav
Bob Brier, en ledande egyptolog vid Long Island University, har publicerat det historieförändrande brevet i sin kommande bok med titeln Tutankhamun och graven som förändrade världen. Boken kommer att berätta historien om Rex Engelbach, den brittiska chefen för Egyptian Museum i Kairo vid den tiden, som misstänkte Carters stöld, men inte kunde bevisa det.

Det var Engelbach som informerade Gardiner om att hans artefakt var gjuten på samma sätt som andra som hittades i Tuts grav. Detta var tvärtemot vad Carter hade berättat för Gardiner, och Engelbach drog slutsatsen att den hade ”stulits under utgrävningarna.” Gardiner, arg, skrev till Carter och sa att ” whhm- amuletten du visade mig har utan tvekan stulits från Tutankhamons grav.”

Now Beyond Doubt: Carter hjälpte sig själv till skatter
Kanske för att avleda en internationell incident, men kanske genom vänskap, skyddade Gardiner Howard Carter och berättade inte för Rex Engelbach att det var Carter som hade gett honom den ”stulna” amuletten. Men Gardiner uttryckte sin avsky över affären och sa: ”Jag ångrar djupt att jag hamnat i en så besvärlig position.” Gardiner insisterade också på att amuletten skulle återlämnas till Kairo. Författaren Bob Brier säger att de långvariga misstankarna om gravplundrar i Egypten att Carter hjälpte sig själv till skatter nu är ”utom tvivel”.

I sin kommande bok skriver Brier att Rex Engelbach och egyptierna ”inte kunde bevisa sina misstankar” vid den tiden. Författaren och egyptologen skriver dock att andra forntida föremål senare såldes på den egyptiska antikvitetsmarknaden, ”som tydligt kom från graven [Kung Tuts].” De kunde bara ha kommit från en person: Howard Carter.

480 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us