2024-04-14

Nikola Tesla var förvisso en excentrisk vetenskapsman, men många tror att hans uppfinningar var mer framträdande än uppfinningen av Alexander Graham Bell eller Thomas Edison. Hans elbil, våldsamma fantasi och excentriska stil har blivit en symbol för ”en galen geni.”

Här är några av de mest vansinniga av hans uppfinningar:

1. Den trådlösa effekt
År 1893 på världsutställningen i Chicago, demonstrerade Tesla trådlös överföring av el, belysning med ett antal fosfor glödlampor i en process som kallas elektromagnetisk induktion. Han drömde att en dag skulle denna teknik komma att hjälpa oss att överföra el över långa avstånd i atmosfären, vilket ger avlägsna områden med den nödvändiga energin för en bekväm vistelse.

Nu, efter mer än ett sekel, har stora företag som Intel och Sony utvecklat ett intresse av att använda icke-strålande energiöverföring till sådana saker som mobiltelefoner, så att vi kan ladda batteriet utan laddkablar.

2. Röntgen
Teslas forskning  inom elektromagnetism hjälpte radiologer runt om i världen se den mänskliga anatomin utan att behöva skära upp magen. Men i slutet av 1880-talet, verkade denna idé ganska galen.

Även om upptäckten av röntgenstrålarna tillskrivs tyska fysikern Wilhelm Röntgen 1895, var Tesla i hans experiment med denna teknik för åtta år innan Röntgen.

3. dödstråle
1930, hade Nikola Tesla, enligt vissa påståenden, uppfunnit ett vapen med partikelstråle, som kallades ”Death ray.” I teorin kan en enheten generera en aktivt riktad stråle av energi som kan användas för att förstöra fiendens flygplan, armén och andra saker.

Men den ”dödsstråle” släpptes aldrig Tesla, även om han försökte sälja den till olika militära enheter.

4. Robotics
Tesla trodde att robotar skulle kunna säkert och effektivt utföra arbetet med människor i framtiden. År 1898 visade han upp sin uppfinning en radiostyrd båt som många anser ”födelsen av robotteknik.” Han förutspådde att snart världen kommer att fyllas med intelligenta maskiner, robotar, sensorer och olika autonoma system.

5. Maskin, vilket orsakar en jordbävning
1898 år uppgav Tesla  att han utvecklat en oscillator, som skakade byggnaden. Anordningen vägde ca ett kilo, men den skulle Tesla var kunna justera tiden för svängningen vid en viss frekvens, så att varje liten vibration ger mer energi åt våg kurvorna. Med ett tillräckligt antal små stötar skulle även den största byggnaden kan splittras i bitar.

Tesla insåg snabbt de potentiella farorna med sin uppfinning, därför slog han sönder generatorn med en hammare och bad sina anställda skrota den.

1 094 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us