På 1920-talet var Thomas Edisons arv säkrat. Den amerikanske uppfinnaren hade för alltid förändrat världen genom att introducera fonografen, filmkameran och den första praktiska glödlampan. Om han hade bestämt sig för att gå i pension det året, skulle hans rykte som ett av de största genierna under de senaste två århundradena fortfarande vara starkt idag. Men han hade planer på en ny uppfinning, och det var hans mest ambitiösa hittills – en ”spritphone” som kunde användas för att kontakta de döda.
Istället för bara berömmelse, förmögenhet eller vetenskapliga framsteg, var en av Edisons största motiv för den nya maskinen chansen att bli bäst på en rival en sista gång. Den där rivalens namn? Nikola Tesla.
Friktionen mellan Edison och Tesla skapade en av historiens största rivaliteter. Deras förhållande gick tillbaka till 1882, när Edison var en framgångsrik vetenskapsman och affärsman och Tesla en lovande ung ingenjör som arbetade för Continental Edison Company i Paris. Tesla flyttade så småningom till företagets amerikanska plats på en bra rekommendation från sin handledare, men Edison var inte lika säker på den nya överföringen och kallade hans idéer ”fantastiska” men ”fullständigt opraktiska.”
När de två männen gick framåt i sina karriärer blev skillnaderna mellan dem mer påtagliga. Medan Thomas Edison var en outtröttlig experimenterare, föredrog Tesla att lista ut sina uppfinningar på papper innan han plockade upp några verktyg. Tesla var en slav till renlighet, och Edison, med Teslas ord:
”levde i total ignorering av de mest elementära hygienreglerna.”
Konflikten kom till sin spets med ”Strömkriget”. Teslas mångsidiga växelström (AC) vann till slut över Edisons säkrare men begränsade likström (DC), vilket markerade Teslas största seger över sin tidigare arbetsgivare.
Även om de förmodligen aldrig skulle erkänna det, delade de två männen flera likheter. Båda var excentriska, egoistiska och tvångsmässiga arbetare. De ägnade sig också båda åt att använda teknik för att prata med spöken.
904 visningar