2024-05-27

Det finns en ny grupp människor på jorden som tror att de är utomjordingar. Stjärnmänniskor, eller stjärnfrön, är individer som tror att de har kommit till jorden från andra dimensioner för att hjälpa till att läka planeten och vägleda mänskligheten in i ”guldåldern” – en period av stor lycka, välstånd och prestationer.

Det kanske låter lite galet men en internetsökning efter termen ger över 4 miljoner resultat och det finns massor av människor som lägger upp videor på TikTok, Instagram och Facebook som tror att de kommer från en annan värld. Faktum är att innehållet med termen #starseed har över 1 miljard visningar på TikTok.

Till skillnad från ”jordsjälar”, som sägs reinkarnera på jorden, tror stjärnorna att de har återuppvaknats från en annan planet för att födas här. Starseeds tror att de är ledningar mellan gudomliga världar och jorden och att de kan transportera mellan galaxer via meditation. Starseeds tror också att de kan kommunicera på ” lätt språk ” – en form av kommunikation som sägs kringgå mänskliga begränsningar och vara själens språk.

Idén är allmänt krediterad till författaren Brad Steiger som skrev produktivt om det okända och var mycket intresserad av främmande liv och utomjordingar . I sin bok från 1976, Vattumannens gudar , introducerade Steiger sin föreställning om att vissa människor kommer från andra dimensioner.

Är du en Starseed? Tecken och indikatorer på att vara en Starseed
Troende hävdar att det finns flera sätt att se om du är en stjärnfrö. Dessa inkluderar att söka efter mening med livet och känna en brist på tillhörighet. Att vara andlig och ha en stark känsla av intuition (vetande) är också egenskaper hos en stareed. De sägs också vara empatiska, känsliga och ha mer fysiska och mentala hälsoproblem eftersom deras själar inte är vana vid att ha en människokropp. Starseeds vill hjälpa mänskligheten. Men de blir överväldigade av livet på jorden och laddar därför upp sig genom att spendera tid ensamma.

Troende säger också att starseeds har en önskan att utforska och uppleva nya kulturer och sfärer, vilket hjälper stjärnmänniskor att sedan ge nya insikter om tillvaron. Som exempel kan nämnas nya (konspirations)teorier om samhället och holistiska hälsointerventioner, tillsammans med tankar om forntida utomjordingar och civilisationer.

Att välja din verklighet: Utforska Starseed Beliefs
Du kanske känner igen några aspekter av dig själv i beskrivningen ovan. Många människor, till exempel, rapporterar att de söker efter mening med livet tillsammans med att de känner sig fördrivna eller att de ibland inte hör hemma.

Forskning visar faktiskt att en låg känsla av tillhörighet ofta är kopplad till depression . Men vad får en del människor som upplever sådana känslor att dra till slutsatsen att de måste vara från en annan planet? Särskilt med tanke på att inget liv bortom jorden någonsin har hittats och det finns inga bevis för att främmande liv någonsin har besökt jorden.

Välkommen till Forer-effekten . Uppkallad efter Bertram Forer, psykologen som först kom på att det var ganska lätt att få folk att hålla med om vaga beskrivningar om sig själva – se horoskop. Begreppet starseeds är en form av new age-tro. Termen syftar på alternativa andliga metoder som utvecklades under 1970-talet.

Även om varje new age-tro är olika, delar filosofier gemensamma drag: de ser tillvaron i termer av universum och fokuserar på andlighet såväl som jaget. Tänk på kristaller, energiläkning och psykiska förmågor . Andra funktioner inkluderar reinkarnation, karma och möjligheten att nå en högre nivå av medvetande. Stödet för nya tidsföreställningar – som starseeds – ökar. Det kommer från en misstro mot vetenskapen och tvivel om konventionella verklighetsuppfattningar. Särskilt cynism om det moderna samhället och ett försök att finna mening med livet.

Att skilja fakta från fiktion: Starseed Beliefs Bland New Age-anhängare
Vissa personlighetsegenskaper kan också få vissa människor att tro på begreppet stjärnfrön. Till exempel, om du är fantasibenägen och ofta blandar ihop imaginära och verkliga händelser kan du se teorin om främmande medvetande som djupgående och önskvärd. I psykologiska termer är detta känt som ett källövervakningsfel , vilket är en typ av omedvetet minnesfel där en person blir förvirrad mellan vad som är verkligt och korrekt och vad som är overkligt och inbillat.

Det ses ofta vid schizofreni och forskning har funnit kopplingar mellan schizotyp personlighetsstörning – en vanlig störning som anses vara en mild form av schizofreni – och tro på konspirationsteorier.

En ytterligare effekt som kan uppmuntra sådana föreställningar är vad som kallas ontologisk förvirring . Detta inträffar när människor inte kan skilja mellan metaforiska och faktiska uttalanden som: ”Gamla möbler vet saker om det förflutna.” Dessa kan tolkas mer bokstavligt än metaforiskt och därmed göra det mer troligt att människor sedan stödjer pseudovetenskapliga, transcendentala teorier.

Detta gäller särskilt när källan till informationen uppfattas som pålitlig och kunnig. Kallas Einstein-effekten , det är här pålitliga informationskällor ges mer trovärdighet på grund av den sociala trovärdighet de besitter.

När det gäller starseeds kan flera böcker utgivna av stora förlag ge en känsla av äkthet och det gör också det faktum att ett antal av dem är bästsäljare . Det verkar faktiskt som att livet som vi känner det kanske inte är så enkelt som vi en gång föreställt oss.

Den här artikeln publicerades ursprungligen under titeln ’Starseeds: psychologists on why some people think they’re aliens living on Earth’ av Ken Drinkwater

491 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us