Potta långhaka

Potta långhaka var en häxa som ville se andra misslyckas bara det gynnade henne. Det sades att häxan tog oblat från kyrkans nattvard och gav till sina kor och grisar för att de skulle må bra och mjölka mycket bättre än grannarnas, vilket inte var acceptabelt, faktum är att det ansågs som en hänsynlös handling. Potta långhaka kunde trolla och gjorde oftast grannarnas liv till ett helvete. Varje påskhelg sades det att hon for till Blåkulla för att träffa andra häxor. När dagen kom då hon dog var det ingen som sörjde det minsta utan istället fylldes man med lättnad och tyckte det var skönt att bli av med henne. Hennes kropp lades i en kista och sänktes ner i marken och man skottade jord över den.

Potta långhaka

Alla som deltog på begravningen hoppade på sina hästar och begav sig till gården där Potta långhaka bodde för där skulle det bjudas på begravningskaffe. Gästerna blev chockade när det såg att den som stod och välkomnade dem till gården var självaste Potta Långhaka. Man begav sig tillbaka till kyrkogården och grävde upp den nyligen nedgrävda kistan för att se om häxan hade tagit sig upp ur kistan, men de öppnade kistan och fann henne lika död som när hon begravdes.

Människorna diskuterade med varandra och kom fram till att en kyrkogård nog inte var den rätta platsen att begrava en häxa på. Så de tog upp kistan igen och åkte långt ut i skogen och grävde ett djupt hål, som de sedan sänkte ner kistan i och vältrade stora stenblock över så att hon omöjligen skulle kunna ta sig ut. Potta långhaka började äta sig igenom jorden och grävde sig fram till vattenbrunnen på hennes gård, samtidigt som en piga var på väg till brunnen för att fylla en hink med vatten. När pigan sedan drog upp den tunga hinken, såg hon att Potta långhaka satt på kanten och skrattade henne rakt i ansiktet. Pigan blev förskräckt och sprang snabbt därifrån.

Människorna insåg att det skulle bli svårt att bli av med denna förbaskade häxa. Så, nu återstod bara en sak att göra enligt en klok gammal gubbe i byn och det var att om en gengångare hade möjlighet att ta sig tillbaka till livet på detta sätt så blev man tvungen att begrava kroppen till sjöss. Så, de sänkte ner henne i sjön och tog en stor ek-påle och högg genom hennes kropp och fäste den långt, långt ner på botten. Efter detta blev det äntligen lugnt och tiden gick och folk började glömma att Potta långhaka ens hade existerat. Sjön frös till is och barnen i byn ville åka skridskor på sjön, de fick syn på träpålen och började dra i den och leka runt den. Efter ett litet tag började pålen röra på sig och det hördes en röst från underjorden:

– Vicka på, vicka på. Så kommer Potta långhaka upp!

Barnen blev livrädda och sprang in till sina föräldrar och sedan dess lär det inte varit någon som åkt skridskor på den sjön mer.

159 views

print


image_pdfPDF
(Visited 16 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.