2024-07-25

Det finns en pågående debatt, eller åtminstone spirituerad diskussion, bland spökjägare och paranormala utredare om orbsens giltighet som paranormal bevisning. Orbs är avvikande fläckar som ibland dyker upp i fotografier. De flesta är vita, vissa är mångfärgade. vissa ser solida ut, andra verkar textureras.

Många spökjägare tror att de är tecken på spöken, att de är en slags andlig eller psykisk energi som manifesterar sig som dessa glödande ljusbollar. Ett växande antal forskare drar dock slutsatsen att orbs är inget annat än dammpartiklar upplyst av kamerans blixt. Faktum är att forskare brukar säga att “mest” sådana orbs är resultatet av damm, att vara ovilliga att säga att “alla” är damm och lämnar utrymme för möjligheten till en paranormal förklaring.

Experiment: Orbs i bilder
Otaliga experiment har nu genomförts och visar att dammiga områden producerar orbs i flashfotografier. Små insekter, regn, snö, pollen och andra luftburna partiklar kan också producera dem. Dessa experiment utformades för att visa att dessa luftburna element kan vara orsak till orbs och kan inte nödvändigtvis vara spökefenomen.

Men hur blev orbs i första hand associerad med paranormala?

Paranormala antaganden
De flesta människor tar inte fotografier på mycket mörka platser, antingen inomhus eller utomhus. De människor som gör det regelbundet är dock spökjägare strosar runt övergivna byggnader och kyrkogårdar på natten med sina digitalkameror, du kommer att höra dem varna andra spökjägare innan du tar dussintals bilder med blixten på.

Självklart såg de inte några upplysta orber med sina nakna ögon när de tog bilderna, men i många av bilderna är det glödande orbs. Spökjägarna befinner sig i ett eventuellt hemsökt läge och orberna var osynliga för ögat, men de dyker upp i bilderna. Spökjägare konstaterar att det paranormala måste vara inblandad.

Orbs har tyvärr blivit alltför lätt saker att peka på som bevis när de verkligen inte är något av det slag. Experimenten med damm och insekter har visat det tydligt.

En vanlig anomali
Orbs dyker upp i vardagliga bilder hela tiden. De dyker upp i bilder från födelsedagsfester, bröllop, sportevenemang och mer. Vissa orbs är stora och vita, medan andra är små och färgade.

Några spökjägare säger att dessa bilder visar paranormal aktivitet, men det är svårt att bevisa. Den enklare förklaringen är att det bara är damm.

Återigen tenderar dessa orbs att visa sig mer framträdande i spökjaktfotografier eftersom de vanligtvis tas i en mörk miljö och de sticker tydligare ut mot den mörka bakgrunden. Men de dyker upp under normala ljusförhållanden, även om de är svagare. Även flytande orbs fångade på video kan vara insekter eller damm som fångar ljuset.

Inga fler orbs
Många experter avfärdar orb-bilder som icke-paranormala anomalier. Det verkar inte finnas någon tvingande anledning att betrakta dem som allt annat än damm och sådant. Men det betyder inte att det finns några spöken, det betyder bara att det finns områden med mer övertygande forskning, som elektroniska röstfenomen.

510 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us