2024-06-19

En medeltida eller sachsisk man vars skelett hittades i en romersk villa i Hampshire, England, kan ha begravts på landsbygden på grund av en käkdeformitet som fick hans samhälle att betrakta honom som plågad av andar. Det är också möjligt att samhället tidigare hade trepanerat hans skalle för att driva ut de onda andarna.

Ett andra skelett, som hittats i villan under kollapsade kakelplattor, kan vara kvarlevorna av en man på vilken ett tak kollapsade. Det är inte känt exakt när männen levde.

Mannen med den deformerade käken, som dog i åldern 35 till 45 år, hade en saknad högerhand och saknade fotben, möjligen ett straff eller ett resultat av skändning av gravrövare. Hans skalle hade trepanerats eller borrats, vilket också kunde ha varit för att lindra effekterna av hans käkdeformitet. Hans kvarlevor och kvarlevorna av den andre mannen i den romerska villan i Rockbourne grävdes ut på 1960-talet.

Arkeologer säger att mannen, som var cirka 5 fot 7 tum (170 cm), begravdes på en ensam plats och tyngdes ner av stenar. Hans skelett hittades med framsidan nedåt i en grund grav 1965.

”Hans skalle hade en intressant patologi, hans underkäke var deformerad på vänster sida och hans haka var spetsig.”

Missbildningen hade troligen inträffat innan benen var helt sammansmälta – nio månader – och kan ha orsakats av en problematisk förlossning. Hans ansikte måste ha verkat ganska förvrängt, men tandslitage tyder på att han lyckades äta ganska effektivt.

”Den vänstra sidan av skallen har ett hål på frontalbenet, precis under tinningryggen. Denna trepanning, nära muskelfästet för underkäken, gjordes förmodligen i ett försök att lindra kronisk smärta eller utmana de onda andarna som är förknippade med hans missbildning. Han överlevde operationen och benet hade läkt, men hans ultimata begravning på en så ensam plats, med ansiktet nedåt och tyngd av stenar, tyder på att samhället var oroligt för att det onda inflytandet som orsakade hans problem fortfarande skulle finnas kvar. Datumet för detta skelett är inte heller känt, men den saxiska eller tidiga medeltiden verkar mest trolig.”

Det andra skelettet, som hittades tidigare, 1962 låg på ryggen och täckt av skräp och takpannor som var så enhetliga i placeringen att arkeologer spekulerar i att taket kan ha kollapsat. Men grävmaskinen, Morley Hewitt, sa att det också fanns plattor under mannens skelett.

”Så vi kanske aldrig kommer att veta om detta [kollaps] var fallet, men det verkar troligt att han tog skydd i en övergiven byggnad när den ramlade in ovanpå honom”

Den här mannen under brickorna var inte äldre än hans tidiga 40-årsåldern när han dog. Han var 5 fot 11 tum (180,3 cm). Eftersom hans ben krossades av det fallna taket rekonstruerade inte arkeologer skallen förrän 1976.

”Individen hade ett ”långt, tunt ansikte” av en typ som anses vara saxisk, men oavsett utseende, en ganska omedelbar post-romersk datum verkar troligt”

Rockbourne Roman Villa ligger nära Fordingbridge. Platsen var bebodd från yngre järnåldern in i den romerska eran, som slutade omkring 410 e.Kr.

460 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us