Gloson

Gloson

Gloson – även kallad Gravson, Gluffsuggan, Galoppson eller Gluppson. Det var en stor och elak spöksugga (eller vildsvin) som plågade människor i främst södra Sverige.

Gloson sades ha ett glödande öga (ibland två), ibland sprutande hon eld (ibland kunde hon inte det alls).

Hon sades även ha sylvassa ryggborst som hon slipade mot gravstenar. När man förr i tiden gick så kallad ”årsgång” (för att spå framtiden) kunde man ha otur och stöta på Gloson. Då gällde det att springa fort, Gloson sprutade nämligen eld på folk så att de hoppade upp i luften.

När deras ben särades av hättan sprang Gloson mellan benen och sprättade upp dem med hennes vassa rygg. Ibland klyvdes människor mitt i tu, sades det. Ibland gick det dock att muta Gloson med lite mat så klarade man sig.

Glosons ursprung är oklart. Vissa tror att hon var påhittad för att få folk att undvika att ägna sig åt ”årsgång”. Andra tror att det var en senare kvarleva av Frejs galt Gyllenborste, det vill säga en kvarleva från asatron.

156 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

DanishEnglishFinnishHindiNorwegianSwedish