Kungslena spöket

Kungslena spöket

Om du en månljus sommarnatt skulle råka befinna dej i närheten av kungslena, far då fram till kyrkan och parkera bilen där. Vänd dig sedan mot söder och gå lugnt upp för bergssluttningen tills du når ruinerna efter Lenaborg.

Modell av Lenaborg såg ut

Vill det sig väl kan du få se en flicka sitta där med en spinnrock i månens sken. Det är den forne riksmarsken Torgils Knutssons dotter. Måhända sitter hon och tänker på borgens forna glansdagar eller på sin fars nesliga avfärd från Lena. Med fötterna sammanbundna under buken på en häst fördes han till Stockholm för att halshuggas.

Tror du inte på spöken kan du lika gärna hoppa över det nattliga besöket. I Vilket fall som helst bör du inte försumma att besöka platsen även i daxljus – det är den värd. Utsikten från berget är strålande och det är inte vilka marker som helst man ser ut över. På de här sluttningarna har Sveriges historia påverkats mer än en gång.

Fakta

Lenaborg eller Lenahus är resterna av ett litet medeltida palats i Kungslena by i Kungslena socken i Västergötland. Det tillhörde samma byggnadskategori som Alsnöhus och Bjälboättens palats i Vadstena. Lenaborg byggdes troligen i mitten av 1200-talet och revs i början av 1400-talet.

Platsen är väl vald på en sluttning ovanför Lena kyrka där två bäckar från höjden ovanför kunde fördämmas. Ett par jordvallar verkar ha mer med detta att göra än med några befästningar. Palatsets huvudbyggnad mätte 30 x 15 m. Källarvåningen har varit indelad i sex rum. En ruinkulle intill kan eventuellt dölja lämningar av ett torn. Mindre arkeologiska undersökningar har gjorts.

340 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

DanishEnglishFinnishHindiNorwegianSwedish