2024-07-25

Det finns något i rymdens djup som kontinuerligt sänder en sexton dagar lång cykel av signaler till jorden. Vi har lärt oss att en rad intrikata främmande signaler som kommer från rymden inte är så slumpmässiga som vi först trodde. Enligt en nyligen genomförd studie pulserar en FRB-källa som ligger ungefär 500 miljoner ljusår från jorden under en förutsägbar 16-dagarscykel.

Är detta det storslagna meddelandet från utomjordingarna vi har väntat på? Experter hävdar att en mystisk utomjordisk signal har upptäckts för att försiktigt upprepas under en sextondagarsperiod.

Ett av de mest gåtfulla kosmiska fenomenen som har upptäckts under det tjugoförsta århundradet är snabba radioskurar. Vi har precis börjat undersöka och förstå signalerna, och vi letar fortfarande efter deras exakta källa och förstå deras ursprung.

FRB har beskrivits som en naturlig kosmisk händelse av vissa, medan andra har vågat hävda att de kan vara det avgörande beviset på utomjordiskt liv som vi alla har letat efter.

Nyligen rapporterade VICE om en ny studie utförd av Cornell University-forskare som hade upptäckt en udda snabb radioskur ungefär 500 000 ljusår från jorden. Det har upptäckts att den ovanliga utomjordiska signalen pulserar konsekvent var 16:e dag.

Detta betyder att forskare från Cornell University har avslöjat att det är den första FRB som upptäckts på ett upprepat schema.

”Vi drar slutsatsen att detta är den första detekterade periodiciteten av något slag i en FRB-källa”, avslöjade teamet i en tidning som publicerades på preprint-servern arXiv i slutet av januari.

”Upptäckten av en 16,35-dagars periodicitet i en upprepande FRB-källa är en viktig ledtråd till detta objekts natur.”

 

Detta är den första FRB som identifierats av astronomer, kallad Lorimer Burst. Lorimer beskrev det 2007. Bildkredit: Wikimedia Commons.

Mellan september 2018 och oktober 1029. har forskarna studerat så många som 28 FRB som har identifierats av Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Radio Burst Project (CHIME/FRB), ett toppmodernt radioteleskop beläget i British Columbia, Kanada.

Även om den upprepande signalen är så märklig som den blir, betyder det inte nödvändigtvis dess utomjordingar. Det finns dock några teorier som kan förklara vad som orsakar den upprepade cykeln.

En förklaring är att signalen skulle kunna härröra från ett kretsande föremål, som bara skickar ut en signal vid en viss punkt i omloppsbanan. En annan teori är att den upprepade cykeln kommer från en dubbelstjärna som består av en massiv stjärna och en starkt magnetiserad stjärna.

Ett annat alternativ, som avslöjats av VICE, är att om FRB-källan kretsar kring ett kompakt föremål, som ett svart hål, kan den blinka signaler mot jorden endast vid en viss punkt i omloppsperioden.

Intressant nog har en grupp astronomer nyligen spårat denna speciella FRB till en galax kallad SDSS J015800.28+654253.0. Även om den ligger en halv miljard ljusår från jorden och kan verka enormt avstånd, är signalen som kallas FRB 180916.J0158+65 den närmaste snabba radioburst som någonsin upptäckts av astronomer.

696 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us