2024-05-27

Fanns en del kloka gubbar och gummor som kunde mer än andra både i Strömbacka och i byarna runt omkring.Ernst Rann berättade i en intervju bla om en av dom mest omtalade i Bjuråker nämligen” Kerstes Ante”. Det fanns en Kerstes Ante som hade ett sinne mer än andra han hade varit till ena som låg sjuk här o på vägen hem stannade han till hos oss det var styggväder, och han cyklade.

Jag berättade att jag hade en ko som det inte blev kalv i. Då gick han ut i båset till kon stoppa nåt i munnen o blåste i kons näsa o sa: Gå med kon nu så blir det kalv o det blev det.

Han botade många med sina mediciner. Han stämde blod på en handlare Höglund över telefon en gång också o botade tandvärk på Eric Wahlqvists son. Anna Wahlqvist ringde o ville ha upp Ante men Ante sa gå hem för nu är tandvärken borta o så var det.

Wedins hade en häst med korsförlamning, dom ringde Ante o ville att han skulle komma nej, men kom etter mäg om inte hästen börjar äta inom 20 minuter o hästen åt.

I Bergsjö fanns en gubbe som kallades för “Horn gubben”

I Forsa “Lund-Jonke”, han var hit o träffa Wixner och Salomon Lejdström som inte fick några barn och sa till Wixner du ska få en pojk och du Lejdström en jänta, och så blev det .Det var fruntimmer hemma hos Jonke en gång o dom var själva inne i huset och sa till varandra att det såg ut som ett svin hus därinne.. Jonke kom in och dundrade -svinhus!!? då ska det vara grisar också och helt plösligt var det fullt av smågrisar där. Jonkes jänta vart ochså väldigt klok.

480 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us