2024-04-19

När bärnsten blev populär var att den var mystisk. Ja, det var inte särskilt sällsynt, men det faktum att ingen var säker på var det kom ifrån gav det en mystik. Detta innebar i sin tur att folk snart började hävda att det hade alla möjliga mystiska egenskaper.

Många forntida människor, särskilt i Grekland och Egypten, trodde att bärnsten på något sätt skyddade dem som bar det. Greker och egyptier var redan partiska med att bära skyddande talismaner , så att göra dessa talismaner av bärnsten ansågs i huvudsak fördubbla deras skyddande kapacitet. Romarna var också partiska till en bra talisman. Det var inte ovanligt att de lämnade bärnstenspärlor i barns gravar för att skydda sin själ på vägen till livet efter detta.

Om bärnsten inte skyddade dig, skulle det förmodligen kunna läka dig. Medan Plinius skrev sitt kapitel om bärnsten, noterade han att vissa människor trodde att bärnsten hade medicinska fördelar. Man trodde att bärnsten kunde hjälpa till med allt från mun- och halsproblem till psykiska störningar. Till exempel finns det bevis för att bärnsten användes i folkmedicinen under Hippokrates tid. Folk skulle mala upp det med rosenolja och honung för att behandla ögon- och öronproblem.

Denna användning av bärnsten som medicin fortsatte från antiken till medeltiden och till och med fram till nutid. Än idag använder traditionell kinesisk medicin bärnsten för att ”lugna sinnet”. I vissa delar av Europa är bärnstenshalsband ett traditionellt botemedel mot kolik och tandvärk.

Intressant nog finns det en del vetenskapliga bevis för att förklara några av bärnstens förmodade mystiska egenskaper. Bärnsten innehåller bärnstenssyra, som ofta användes som läkemedel innan upptäckten av antibiotika . Det finns dock få bevis för att bärnstenshalsband har någon effekt på kolik eller tandvärk hos små barn. Att tugga på bärnsten verkar inte vara en effektiv tillförselmetod för bärnstenssyra.

För de gamla hade bärnsten en annan märklig egenskap. När bärnsten gnuggas, producerar det snabbt en negativ elektrisk laddning. Detta gör att den kan locka till sig små föremål. Perserna kallade bärnsten kahruba (halmrövare). Även om det inte är särskilt imponerande idag, är det lätt att se hur detta kunde imponera på människor för tusentals år sedan.

755 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Contact Us