Barnflickan

Hon tog sitt liv genom att gå ner sig i ett kärr strax söder om Askes huvudbyggnad. Numera kan man se hennes vålnad skymta i ett av de gamla sovrummen på villan.

Det går många historier och sägner om Aske och trakterna kring Sigtuna. En plats som varit i händelsernas centrum genom århundraden och där många personer, kända som okända, lämnat sina avtryck. Avtryck som hjälper oss att se både bakåt och framåt i tiden.

Villa Aske

Aske som egendom kan spåras så långt tillbaka som till 1200-talet. På gården Håtuna i närheten av Aske överrumplades kung Birger Magnusson av sina bröder hertigarna Erik och Valdemar år 1306 i det som kallas ”Håtunaleken”. Bröderna lät fängsla sin bror kungen för att själva få makten i Svea rike. Kung Birger sattes bakom galler i Nyköpings slott där han senare tog revansch benämnt ”Nyköpings Gästabud”.

Och som på många andra ställen med gamla anor har också Villa Aske ett spöke. Det är en kvinna som levde här för över 100 år sedan, som nu ser till att bli ihågkommen…

Kvinnan var barnflicka på Aske vid sekelskiftet 1900. Hon levde ett svårt liv med knapp lön och hon blev utnyttjad av gårdens män. Hon tog sitt liv genom att gå ner sig i ett kärr strax söder om Askes huvudbyggnad.

Idag är hon ett vänligt sinnat spöke och hon sågs första gången på övervåningen på villan och i ett utav sovrummen. Nu använder vi det som grupprum och det heter följaktligen Spök. Efter en tid kunde vi fastställa kvinnans identitet och hennes tragiska öde. Vi ser henne nu oftast uppe under kupolen, där hon tycker om att hålla till.

240 views

print


image_pdfPDF
(Visited 17 times, 1 visits today)
Please follow and like us:
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
Moon

Author: Moon

En Dalmas som älskar det paranormala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.