Hur storsjöodjuret uppkom

På östra stranden, där Storsjön nu ligger, stodo två kärringar och kokade något i varsin gryta. Vad det skulle bli visste ingen, men ett hemskt ljud hördes ibland ur grytorna.

Efter många veckors kokning råkade grytorna i svallning, och plötsligt exploderade de. Ur den ena kom en kropp med katthuvud och ur den andra en väldig orm. De omslingrade varandra och blev ett djur. Genom explotionen sprängdes ett stort gruvligt djup, som fylldes med vattnet ur grytorna. Det blev Storsjön.

I denna sjö vältrade sig nu odjuret. Det spridde skräck omkring sig men syntes endast vissa tider eller år. Det växte så att det till slut omslöt ön i sjöns mitt, så att det kunde bita sig i stjärten.

Storsjöodjuret hotade snart hela landet med död och förintelse. Man lejde då en mäktig man, som hette Kettil Jämte, att binda odjuret. Det gjorde han med en trollformel, som han inhögg på en väldig sten, som restes på Frösöns strand. Där ristades formeln som man kan se än i dag och runt den slingra sig ormen under fåfänga försök att göra sig fri.

46 visningar
Print Friendly, PDF & Email

Related Posts

Storsjöodjuret

På östra stranden, där Storsjön nu ligger, stodo två kärringar och kokade något i varsin gryta. Vad det skulle bli visste ingen, men ett hemskt ljud hördes…

Print Friendly, PDF & Email

Sjöodjuret i Orrviken

Flera personer såg storsjöodjuret utanför Orrvikens sågverk år 1965. De såg det i flera minuter. Vädret var varmt, sjön lugn. Djuret hade pucklar på ryggen. Det är…

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Contact Us